Цените на петрола се променят без единна динамика по време на търговията в понеделник: фючърсите на Brent актуализираха седемгодишен връх, покачвайки се над $93 за барел, докато тези за WTI поевтиняват.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по $93,29 за барел, което е $0,02 по-високо от цената на затваряне на предишната сесия. В петък тези контаркти поскъпнаха с $2,16 (2,4%) до $93,27 за барел.

Цената на мартенските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $91,90 за барел, което е с $0,41 по-ниско от края на сесията в четвъртък. В петък цената на тези договори се увеличи с 2,26 долара (2,04%) до 92,31 долара за барел.

Пазарът на петрол е подкрепен от очакванията за продължаване на ограниченото предлагане на фона на възстановяване на търсенето, пише Trading Economics.

Котировките достигнаха седемгодишни връхни точки за първи път по време на сесията в петък поради продължаващите опасения относно геополитическите рискове и способността на ОПЕК да доставя достатъчно доставки, както и заради студеното време в САЩ.

Междувременно влошаването на геополитическата ситуация в Източна Европа накара анализаторите на JPMorgan да прогнозират сценарий, при който цената на Brent ще се повиши до 120 долара за барел.