Петролът спря ценовото рали в петък сутринта след вчерашния значителен скок поради очакванията за увеличаване на търсенето на енергийни ресурси с вероятно намаляване на предлагането.

Запасите от бензин в САЩ спаднаха с 482 000 барела миналата седмица до 219,71 милиона барела, най-ниското ниво за това време на годината от 2014 г., показват данни на енергийното министерство на страната.

"Става ясно, че запасите ще продължат да намаляват. Това тласка цените на петрола нагоре " , каза анализаторът на BOK Financial Денис Кислър, цитиран от Bloomberg.

Цената на юлските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време беше $117,20 за барел, което е $0,20 по-малко от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с $3,37 (3%) до $117,4 за барел.

Юлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 113,71 долара за барел към същия момент, което е с 0,38 долара по-ниско от крайната цена на предходната сесия. В четвъртък тези стойността на тези контракти подскочи с 3,76 долара (3,4%) до 114,09 долара за барел.

В центъра на вниманието на търговците е обсъждането в Европейския съюз на предложението за налагане на ембарго върху доставките на руски петрол за страните от региона. По-рано Унгария заяви, че няма да подкрепи това предложение, докато не бъде намерено решение на проблема с нейната енергийна сигурност.