Турция откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа Kalyon Karapınar и една от петте най-големи в света.

Дело на Kalyon Energy, филиал на един от най-големите конгломерати в Турция Kalyon Holding, соларната централа в централната провинция Коня може да се похвали с инсталиран капацитет от 1350 мегавата (MW). Проектът е мащабен и нищо чудно, че налетите средства са над 1 милиард долара.

Слънчевата електроцентрала Kalyon Karapınar трябва да направи южната ни съседка по-независима от големия си внос на енергия, както и да продължи да стимулира производството на енергия от възобновяеми източници, пише Daily Sabah.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Над 3,2 милиона слънчеви панела в съоръжението трябва да генерират 3 милиона киловатчаса електроенергия годишно. Това би било достатъчно, за да осигури енергия на 2 милиона души и да предотвратят използването на ресурси, като изкопаеми горива.

Централата вече е започнала да произвежда електричество а прогнозите са да ще предотврати 1,5 милиона тона въглеродни емисии годишно и ще увеличи дела на слънчевата енергия в общият енергиен микс на страната с 20%.

През август 2022 г. Kalyon Holding продаде 50% дял в Kalyon Energy на конгломерата International Holding от Абу Даби за около 490 милиона долара. Транзакцията включва проект за слънчева енергия в Karapınar и друг проект в района на Gaziantep, както и проект за вятърна енергия в Анкара.

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Енергийният сектор е най-големият източник на емисии на въглероен диоксид

Съоръжението обхваща площ от 20 милиона квадратни метра. Слънчевите панели в съоръжението идват от първата интегрирана фабрика за производство на соларни клетки в Турция в Анкара, която беше създадена от Kalyon Solar Energy Technologies Production Company и започна производство през август 2020 г. Това е първият център за производство на слънчеви панели, който събира всички етапи на производството на слънчеви панели.

През последните години проектите на YEKA бяха основните двигатели на растежа във възобновяемата енергия, както по отношение на развитието на технологиите, производството на оборудване и производството на електроенергия.

10 000 зарядни станции: Електромобилите в Турция стават все по-масови

10 000 зарядни станции: Електромобилите в тази наша съседка стават все по-масови

Нарастването на пазара се дължи до голяма степен и на новия местен електрически автомобил

По данни на Международната агенция по енергетика Турция трябва отбележи около 64% ​​ръст на капацитета си за възобновяема енергия до 90 гигавата (GW) през следващите пет години, като почти 75% от това ще се дължи на слънчева и вятърна енергия. Ръстът ще помогне на страната да се класира на четвърто място в Европа и сред 10-те най-големи пазара за възобновяема енергия в света.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, Hitachi Energy.