Цената на изграждането на първите две линии на метрото в Белград може да се повиши от сегашните €4,6 милиарда до над €5 милиарда, съобщават сръбските медии, цитирайки президента на страната Александър Вучич.

По време на посещението на строителната площадка, където в момента се изгражда насипът за депото на бъдещото метро, президентът на Сърбия заяви, че "увеличението на цената може да се случи заради поскъпването на строителните материали".

"Ако погледнем към изграждането на тези две линии, това са 4 милиарда и 600 хиляди евро, а като се знае как растат цените на строителните материали, сумата вероятно ще надхвърли 5 милиарда евро. Но това пък е стимул за по-нататъшен икономически растеж и по-високи заплати", коментира Вучич.

Сърбия строи метрото на Белград със заем от 580 милиона евро

Сърбия строи метрото на Белград със заем от 580 милиона евро

Откъде ще вземе кредита западната ни съседка?

Преди президента, директорът на проекта "Белградски метро и воз" Станко Кантар първи намекна пред сръбски медии, че увеличението на цените на строителните материали може би ще доведе до поскъпване на строителството на метрото.

"Промяна в цената на строителните материали, работната сила, икономически и други фактори могат да повлияят върху цената на строителството на метрото, както и на всеки друг строителен обект. Доколко това ще се отрази на метрото в Белград, ще стане ясно едва след подробните анализи, които се правят в момента", заяви Кантар.

Към момента официално за първите две линии на метрото правителството на Сърбия, което финансира проекта, е заделило €4,6 милиарда евро. Това се равнява на четири годишни бюджета на Белград.

Проектът за метрото беше изчислен на 4,4 милиарда евро. Първата линия беше на стойност €1,8 милиарда, а втората на €2,2 милиарда, според думите на кмета на Белград през октомври 2020-а година. Две години по-рано, през 2018-а, беше обявено, че общата стойност на изграждането на метрото ще бъде в размер на 3,6 милиарда евро.

Руски компании ще строят железопътната мрежа в Белград

Руски компании ще строят железопътната мрежа в Белград

След споразумение между Вучич и Путин