Руски компании ще получат разрешително за работа по изграждането на Белградската железопътна мрежа. Това е било договорено по време на среща между президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин, съобщават сръбските медии. 

"Това са компании, които по принцип реконструират железници", заяви заместник-кметът на Белград Горан Весич пред сръбската TV Studio B.

Според поетия ангажимент, работата по обновената железопътна мрежа ще бъде завършена преди пускането на първата линия от метрото в Белград.

Сърбия планира инвестиции в жп мрежата си за над $3 милиарда през следващите 10 години

Сърбия планира инвестиции в жп мрежата си за над $3 милиарда през следващите 10 години

Фокусът е върху няколко ключови апекта

По този начин, едновременно с откриването та първата линия на метрото, което предстои, в сръбската столица ще има и изцяло реконструираната железопътна система, която включва нови влакове и трамваи, които ще се движат по 42,6 километра обновени релси.

"Така ще направим железопътната система в Белград и около него на световно ниво до 2030-а година", допълни Весич.

Според сръбските власти Белград има голяма нужда от модерно метро, от влакове и от нови трамваи, но в никакъв случай не тлябва да се отказва и от тролеите, които са неизменна част от почти всяка европейска столица.

Строежът на първото метро в Белград започва до края на 2021 г.

Строежът на първото метро в Белград започва до края на 2021 г.

Първоначално мрежата ще се състои от две линии с дължина съответно 22 км. и 19,8 км

Тази година стана ясно, че Сърбия засилва фокуса си върху развитието на инфраструктурата като внедрява проект за надграждане на 3 735 километра жп мрежа.

Проектът бе одобрен през пролетта от Световната банка, която предостави $62,5 милиона финансиране от общия пакет на програмата от $400 милиона.

"Железопътната мрежа на Сърбия е основен актив за страната и има потенциала да играе стратегическа роля за растежа на работните места в държавата", заяви тогава ръководителят на Световната банка за Сърбия Стивън Недева.

По думите му програмата ще доведе до по-качествена инфраструктура, безопасност, вътрешна и регионална интеграция, ускорен икономически растеж и по-добра бизнес среда в региона.