Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор птицевъдство. Това каза за Радио Варна председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

"В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува от магазина", поясни Божанков.

Държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък, каза още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Сирене за 4.50 лв./кг, яйца по 16 стотинки: Какви бяха цените на основните продукти преди десетилетие?

Сирене за 4.50 лв./кг, яйца по 16 стотинки: Какви бяха цените на основните продукти преди десетилетие?

Яйца, сирене, домати и стоки отчитат доста голям ръст в цените

Според Божанков, след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023-та в сектор птицевъдство е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата. Сериозен удар за бранша обаче са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

"Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Това беше удар за производителите и за потребителите, тъй като нишата, която се отвори се запълни от вносни яйца. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния", коментира още Даниел Божанков.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.

"Руска" без яйца, "Снежанка" без мляко: Какво съдържат готовите салати?

"Руска" без яйца, "Снежанка" без мляко: Какво съдържат готовите салати?

Едно проучване на "Активни потребители"

"Големите търговски вериги почти не са си променили цените, дори когато цената при производител се повиши драстично. Това показва, че има желание за добро партньорство", каза Даниел Божанков.

По отношение на пилешкото месо в страната той посочи, че съотношението между българското производство и вноса е около 40/60.

"Консумацията ни е около 120 хил. тона годишно, като ние произвеждаме около 50 хил. тона", поясни още председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство.