В по-голямата част от продаваните у нас руски салати липсват яйца за сметка на различните видове консерванти, а в пакетираната "Снежанка" няма кисело мляко. Такъв извод правят от неправителствената организация "Активни потребители" в своя последен доклад.

"Индустриалните салати са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати снежанка съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта", се посочва в него.

Проучването на "Активни потребители" е направено на база на 13 различни марки руска салата и 14 такива "Снежанка", купени от 4 търговски вериги през декември 2017 година.

Ето в кои марки майонеза има вода и нишесте вместо яйца

Ето в кои марки майонеза има вода и нишесте вместо яйца

Резултатите са от анализ на асоциация "Активни потребители"

Данните сочат, че във всички от първата партида липсват яйцата, които са сред основните съставки на руската салата. "Явно цената на тази суровина се е оказала твърде непривлекателна за индустрията и затова те са заместени със сурогатни технологични добавки направени от яйца, като термостабилен жълтък и други", обясняват от организацията.

При руската салата още е открито използването на многобройни източници на въглехидрати, като захар, нишесте, полизахаридни сгъстители. Сред продуктите, които традиционно не са в рецептата на салатите, са още соевия, свинския протеин и колагена.

Кои марки краве сирене у нас са качествени и кои нарушават стандартите?

Кои марки краве сирене у нас са качествени и кои нарушават стандартите?

Асоциацията "Активни потребители" представи свое изследване

По отношение на консервантите само в 3 от всички 13 проверени марки има по-малко от 3 вида. В останалите има 3 или повече вида, като най-често срещаните са сорбинова киселина, натриев нитрат и натриев бензоат.

"Влагайки безсмислено много консерванти производителите увеличават безотговорно срока на годност на салатите разчитайки на коктейл от химически съединения", казват от "Активни потребители".

Снимка 330352

Източник: Активни потребители

Снимка 330353

Източник: Активни потребители

Снимка 330354

Източник: Активни потребители

По отношение на "Снежанката" проучването показва, че в едва 3 от 14 марки има кисело мляко, което е сред основните съставки на салатата. За сметка на това обаче 3 добавки присъстват във всички проверени продукти - нишесте, сухо мляко и млечен протеин. Често използвани са още палмова и друга растителна мазнина, както и майонеза. В 4 продукта се използва и желатин, като сгъстител.

По отношение на консервантите при тези продукти показателите са по-добри, като се влага средно по 1 вид, като най-често това е собринова киселина.

В кои български марки масло няма масло?

В кои български марки масло няма масло?

Голяма част от продуктите на пазара не отговарят на стандартите

"От 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. При това продуктите са закупени от 4 различни вериги. На практика в големите търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална. Този търговски олигопол се прехвърля и върху рецептите", посочват още от организацията.

"С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология. Очевидно веднъж въведена от една-две фирми порочната рецепта за готови салати се налага върху целия български пазар, превръщайки хората в пасивни потребители без избор. При това разликата в цените е чувствителна - от 2,45 до 8,18 лева за килограм при руските салати и от 3,75 до 10,48 за килограм снежанка", казват още от организацията.

Снимка 330355

Източник: Активни потребители

Снимка 330356

Източник: Активни потребители

Снимка 330357

Източник: Активни потребители

Снимка 330358

Източник: Активни потребители