В част от маслото, продавано на българския пазар, има високо съдържание на немлечни мазнини и вода, както и наличието на забранени съставки. Някои от продуктите не отговарят на изискванията за съдържанието на 82% мазнина и до 16% вода при производството.

Това показва проучване на Активни потребители, в което влизат няколко марки, които се продават в магазините у нас.

След открити нарушения през 2015 година от огранизацията са провели същото изследване и през лятото на тази, за да проверят дали проблемите са били отстранени.

"Получихме сигнали за продължаване на практиката за влагане на немлечни мазнини в краве масло. Нещо повече, научихме че някои производители са развили "иновативни" технологии за фалшификации, които не се откриват с рутинните методи за анализ", посочват от Активни потребители.

"Некоректните компании прилагат и нова стратегия за дистрибуция. Вместо в масовите търговски вериги, които са лесно достъпни и където вече реагират с повишено внимание, те пласират имитиращите продукти чрез търговците на едро. Така те се озовават основно в хотели, детски градини и училища, болници, т.е. предлагат се на най-уязвимата част от населението", предупреждават специалистите.

Пробите за проучването са били взети от 10 продукта от склад за хранителни продукти в Несебър и от обект в Бургас. Резултатите са показали, че в пет от маслата съдържанието на мазнини е под 80 на сто.

При някои от тях то е двойно по-малко от изискването или е едва 40%, а останалото е вода и немлечни мазнини. При други то достига 67 на сто.

Високо водно съдържание има при марките "Краве масло" на "Милтекс КК" ООД, "Чепеларе" и "Краве масло" на "Хранинвест" ЕООД.

Въпросните немлечни мазнини, според специалистите вероятно хидрогенни, са забранени в много държави, а други страни обмислят също да пристъпят към такова. По думите на Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче у нас това е един от основните подходи за намаляване на цените на продуктите.

Високо съдържание на такива мазнини има при марките "Butter" на "Маркенбугер" ЕООД и "Чепеларе" и "Краве масло" на "Хранинвест" ЕООД.

При три от проучените марки резултатите са по-притеснителни. В тях е било установено наличието на веществото натамицин, което е забранено. Става въпрос за марките "Чепеларе" и "Хранинвест" на фирмата "Хранинвест" ЕООД, както и брандът "Роса" на "Белла България".

Натамицинът се използва, като противогъбично и противоплесенно средство. Така с влагането му в производството се гарантира по-дълъг срок на годност на продуктите.

"Когато се сглобяват продукти, в които има много вода, те имат нисък срок на трайност, защото водата стимулира развитието на различни плесени", обяснява Иванов, цитиран от News.bg.

Натамицинът е забранен при производството на масло в Европейския съюз (ЕС). "Става въпрос за незаконно използване на химично съединение", допълва експертът.

Снимка 318973

Източник: Активни потребители

Снимка 318971

Източник: Активни потребители

Снимка 318972

Източник: Активни потребители