Федералният резерв в САЩ повиши лихвите за пореден път, на последното си заседание през юли, като решението за нов ръст от 75 базисни пункта на основния лихвен процент, бе последвано с бурен ръст на фондовите пазари.

Инвеститорите може би биха казали, че това е напълно противоположно на логиката, че средата на повишение на лихвите води традиционно до загуби на фондовите пазари. Но обяснението на пазара е, че лихвите бяха повишени с по-малко от очакванията, като в същото време данните за охлаждането на американската икономика, сочат към по-ранен край на цикъла на повишение на лихвите.

И все пак, както казват някои пазарни наблюдатели, в момента може и да се залага "капан за биковете". След повишението си от последните дни, индексът на сините чипове S&P 500 е на около 10-на процента от исторически най-високите си нива, което би заличило целия спад от началото на годината. В същото време, индикаторът е и на 10% от най-ниските си нива за годината, което може да се каже, че прави потенциалното съотношение доходност-риск ужасно.

Майк Уилсън от Morgan Stanley смята, че акциите са в курс на спад с повече болка поради икономическото забавяне. Главният капиталов стратег на фирмата и главен инвестиционен директор каза в "Бързи пари" на CNBC, че инвеститорите трябва да се противопоставят на влагането на парите си в акции въпреки скока на пазара след решението на Фед.

Morgan Stanley прави голям залог на пари и облигации и каза, че компаниите трябва да нулират лентата през този сезон на печалбите. Майк Уилсън, главен капиталов стратег и главен инвестиционен директор на фирмата, каза, че вярва, че вълнението на Уолстрийт от идеята, че повишаването на лихвените проценти може да се забави по-рано от очакваното, е преждевременно и проблематично.

"Пазарът винаги се повишава, след като Федералният резерв спре да се изкачва, докато започне рецесията. ... [Но] е малко вероятно този път да има голяма празнина между края на кампанията на Фед и рецесията", каза той пред "Бързи пари" на CNBC в сряда.

Според Уилсън най-належащите въпроси са ефектът, който икономическото забавяне ще има върху корпоративните печалби и рискът от прекалено затягане на Фед. "Пазарът е малко по-силен, отколкото бихте си помислили, като се има предвид, че сигналите за растеж са постоянно отрицателни", каза той. "Дори пазарът на облигации сега започва да приема факта, че Фед вероятно ще отиде твърде далеч и ще ни тласне към рецесия."

Близо до края

Уилсън има целева цена от 3900 пункта в края на годината за S&P 500, една от най-ниските на Уолстрийт. Това означава спад от 3% спрямо затварянето в сряда и спад от 19% от високия връх на индекса при затваряне през януари. Неговата прогноза също така включва призив към пазара да се понижи още един крак, преди да достигне целта в края на годината. Уилсън се подготвя S&P да падне под 3636 пункта, 52- седмичното дъно, достигнато миналия месец.

"Наближаваме края. Искам да кажа, че този мечи пазар продължава известно време", каза Уилсън. "Но проблемът е, че няма да се откаже и трябва да имаме този последен ход и немисля, че дъното през юни е последният ход."

Уилсън вярва, че S&P 500 може да падне до 3000 при сценарий на рецесия през 2022 г. "Наистина е важно всяка инвестиция да бъде оформена от гледна точка на "Какво е предимството спрямо недостатъка. Тук поемате много риск, за да постигнете всичко, което е останало на масата. И за мен това не е инвестиция", заяви той.

Позицията на Уилсън се споделя от много други пазарни наблюдатели. Моментът за покупка на американски акции не е лош според други експерти. "Ако сте били нетърпеливи да купувате акции в началото на годината, когато S&P 500 беше с 20% по-високо, защо не сте още по-нетърпеливи сега?", пита Марк Хулберт, колумнист в MarketWatch.

Ето как бихте се представяли, ако в началото на всеки мечи пазар след Втората световна война сте купували акции в деня, когато S&P 500 затвори под прага на загуба от 20%.

Понякога този ден наближаваше в края на мечия пазар, а в други случаи пазарът продължаваше да пада още, преди в крайна сметка да се повиши. Но средно бихте се справили много добре. И не би трябвало да чакате толкова дълго, за да го направите. През 12-те месеца след покупките ви средната обща възвръщаемост би била 22.7%. Това е повече от два пъти дългосрочната средна стойност на фондовия пазар, както можете да видите от тази диаграма.

Важно е да се признае, че тези 22.7% са средни стойности и не се получиха толкова добре във всеки отделен случай. При два от 12-те големи спадове след Втората световна война, при които S&P 500 падна с повече от 20%, щяхте да сте на загуба 12 месеца след покупката в деня, в който прагът на загуба от 20% беше нарушен. Но дори и в тези два случая в крайна сметка ще излизате на печалба - просто ще е отнело повече от година.

Във всеки случай, забележете, че това означава, че в 10 от 12-те случая след Втората световна война вие сте имали печалба за една година. Това са доста добри шансове. "Може да възразите, че "този път е различно", като твърдите, че акциите навлизат в по-дълъг и по-тежък мечи пазар от всеки, който е бил преживян след Втората световна война. През последните дни получих множество имейли от много от вас с точно този аргумент, но противоположните хора са склонни да поставят положително завъртане върху подобно изливане на негативизъм. Не получавах такива апокалиптични имейли за пазара през януари", написа още Хулберт.

Докато вярвате, че фондовият пазар в крайна сметка ще се върне нагоре и ще надмине януарските си върхове, покупките, направени сега, ще покажат по-голяма печалба и то по- рано от самия пазар. Дъг Кас от Seabreeze Partners е един от малкото истински противници на по-нататъшен спад

сред съветниците. В имейла си до клиенти в деня след като S&P 500 наруши прага на загуба от 20%, той написа, че "паниката от последните няколко дни доведе до появата на някои страхотни дългосрочни възможности с богата и благоприятна възнаграждение срещу риск от спад съотношения... Докато богатствата са загубени през 2022 г., богатствата могат да бъдат направени от онези, които са безстрастни и избирателно купуват днес".

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи нафинансовите пазари