Европейската централна банка (ЕЦБ) е на път да предприеме следващата стъпка в преоткриването на парите в региона, докато върви към създаването на дигитално евро.

През миналата седмица от ЕЦБ обявиха, че преминават към фаза на оценка на ефекта от въвеждането на дигиталната валута. По време на 24-месечния период ще бъдат разгледани основните въпроси около създаването и дистрибуцията на еврото.

В крайна сметка гражданите на еврозоната може да притежават виртуална валута на централната банка до средата на това десетилетие.

"Това ще докосне живота на хората по много интимен начин", казва Лагард пред Bloomberg Television. "Това, което разбрахме от хората, е, че те искат поверителността да е високо ниво. Но в същото време трябва да се уверим, че това не ускорява прането на пари или финансирането на тероризма, така че по всеки аспект трябва да намерим правилния баланс."

Ако ЕЦБ тръгне по този път, вероятно ще последва стъпките на Китай, където започнаха изпитания в няколко града. Източнокарибските острови, които споделят централна банка, включително Гренада и Сейнт Китс и Невис, вече пуснаха собствена цифрова валута. Федералният резерв на САЩ и Bank of England проучват възможностите за своите икономики.

Въпреки че цифровото евро не е сигурно, вероятните му характеристики вече кристализират. Изследванията и официалните бележки изобразяват платежна система, която е бърза, лесна за използване, сигурна и, което е от решаващо значение за Лагард, която е засегнала частни крипто-активи - не биткойн. Ето какво знаем досега за бъдещото дигитално евро:

На уебсайта на ЕЦБ се казва, че цифровото евро би било "като банкноти, но цифрово". В действителност ключовата характеристика на банкнотите и монетите, ще бъде предизвикателна за възпроизвеждане.

В свой доклад от тази година шведската Riksbank отбеляз, че цифровите валути ще трябва да бъдат проверени, за да се избегне фалшифицирането и компрометирането на анонимността.

Изглежда ЕЦБ е признала това. В нейн доклад от миналата година се казва, че "Евросистемата ще бъде в най-добра позиция да спечели доверието на европейските граждани в офлайн инструмент за разплащане" и че "може да се наложи анонимността да бъде изключена".

Все пак централната банка намери място за "селективен" подход към неприкосновеността на личния живот. Системата може да позволи изпълнението на определени видове транзакции, без да се регистрира самоличността на платеца и получателя.

ЕЦБ обеща поне един резултат, като заяви, че "цифровото евро няма да замести паричните средства, а по-скоро цели да ги допълни".

Банкова тревога

Търговските банки се безпокоят какво би означавало иновацията за тях. Един рисков сценарий е клиентите да пренасочат депозитите си към предполагаемата безопасност на ЕЦБ при криза.

За да намали този риск, членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета предложи или ограничение от около 3000 дигитални евро,което може да се държи от всяко лице, или дълбоко отрицателни лихвени проценти над това ниво, за да обезкуражи големите участия.

Блокчейн алтернатива

Цифровите валути на централната банка със сигурност са вдъхновени от нарастването на криптоактивите. ЕЦБ едва миналия месец заяви, че държавите, които решат да не ги въвеждат, са изправени пред заплахи за тяхната парична автономия, което ги оставя да разчитат на малък брой доминиращи, често чуждестранни доставчици на плащания.

Но те не трябва да приемат същата технология. ЕЦБ е загрижена, че така наречените технологии за разпределена книга, като блокчейн, която е в основата на Биткойн, разчитат на децентрализиран процес на проверка, който може да компрометира надзора. Те също могат да бъдат трудни за увеличаване.

Централната банка вече има друга система, наречена TARGET Instant Payment Settlement, или TIPS, която стартира през 2018 г. и която може да бъде по-подходяща. Тя може също така да разгледа хибридна система, която използва както TIPS, така и DLT.

По-чисто и по-екологичено

Биткойнът привлече тежки критики за ненаситното използване на енергия, необходимо за захранване на компютрите, които изпълняват сложните изчисления, за да поддържат мрежата му.

Традиционните пари също изискват ресурси - мед и калай за монети, изкопаеми горива за транспорт, електричество за банкомати. Проучване от 2018 г. на холандската централна банка показа, че консумираната енергия, за да може една типична покупка с банкноти и монети, може да запали 8-ватова крушка за два часа. За транзакция с дебитна карта това спада до 90 минути.

В зависимост от технологията, която стои зад цифровото евро - и ако тя насърчава потребителите да се отклонят от парите в брой - плащанията могат да станат по-екологично устойчиви.

Ако обаче се използва паралелна инфраструктура на вече съществуващата, това би могло да струва скъпо. ЕЦБ изглежда разединена по този въпрос. Тя може да реши, че се нуждае от паралелна инфраструктура, за да устои на екстремни събития като кибератаки или природни бедствия, но признава, че това би подкопало целта за подобряване на разходите и екологичния отпечатък на плащанията.

Паричната политика

Уеб страницата на ЕЦБ за дигиталното евро няма какво да каже за паричната политика, но докладът от миналата година показа, че тя може да бъде "мощен инструмент" и че ролята й "може да се материализира в бъдеще".

Това може да премахне някои от препятствията за намаляване на лихвените проценти дори под нулата, за да стимулира икономиката, тъй като цифровите евра не могат лесно да бъдат натрупани.

Това също би улеснило изпълнението на "парите с хеликоптер" - прехвърлянето на пари в брой директно към потребителите, за да се увеличи потреблението. Лагард и нейният предшественик Марио Драги определят тази политика като последна инстанция като такава, която трябва да решават правителствата, а не централните банки.

Лагард демонстрира ентусиазъм за дигиталното евро, но не е настоявала за него и казва, че не бърза да бъде сред първите, които ще го внедрят. И все пак срещата в сряда изглежда ще приближи еврозоната много по-близо.

"Подозрението ми е, че Управителният съвет ще подкрепи много през следващите две години", каза тя.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи