Докато Китай увеличава усилията за въвличане на Европа в мащабната си инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път" , японският премиер Шиндзо Абе търси по-силни връзки с държавите от Централна и Източна Европа, за да предложи на региона алтернативен път за икономическо възстановяване, пише Nikkei.

Посещението на Абе в Словакия този месец ще бъде първото за японски премиер. Той планира разговори и с други лидери от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

В същото време Пекин гледа на Източна Европа като важен регион за своите амбиции на континента. Китай инвестира сериозно в балканските страни извън Европейския съюз. Китай обяви 9,4 млрд. долара инвестиции за сделки в 16 страни от Централна и Източна Европа през 2016 и 2017 г., от които 4,9 млрд. долара са предвидени за Западните Балкани за изграждане на пътища, електроцентрали и други, според Центъра за стратегически и международни изследвания.

И Швейцария ще подкрепи "Един пояс, един път"

И Швейцария ще подкрепи "Един пояс, един път"

Страната е третият ѝ най-голям търговски партньор на Китай след Европейския съюз и САЩ

Сега Пекин се фокусира върху Вишеградските четири нации и Италия като опорна точка в ЕС. Китайският президент Си Дзинпин посети Италия през март и си спечели първата подкрепа за инициативата "Един пояс, един път" от страна на държавите от G7 . Премиерът Ли Къцян присъства на срещата на върха с 16 лидери от Централна и Източна Европа в Хърватия миналата седмица.

Вишеградската четворка вижда китайските инвестиции като път към своето възстановяване от европейската дългова криза. И четирите страни са подписали меморандум за разбирателство за "Един пояс, един път", а Унгария вече е получила китайски заеми за изграждане на железопътни линии. Очаква се унгарският премиер Виктор Орбан да пропусне предстоящата среща с Абе, за да присъства на втората среща на върха за инфраструктурната инициатива в Пекин.

Как южноафрикански фондове станаха най-големите оператори на молове в Източна Европа?

Как южноафрикански фондове станаха най-големите оператори на молове в Източна Европа?

Включително и в България

В Чешката република, Полша и Словакия все още не са започнати големи проекти и Абе планира да ги подтикне към задълбочаване на икономическите връзки с Япония. Той вероятно ще се съгласи да изпрати японска бизнес делегация в Словакия още тази есен.

Като се има предвид многото автомобилни компании в региона, Япония ще насърчи бизнеса си в бранша да навлезе там. Около 300 японски компании вече работят в Полша и около 250 в Чешката република.

Абе ще изрази загриженост за така наречения дългов капан, свързан с "Един пояс, един път". Някои страни от Западните Балкани вече са изправени пред нарастващи дългове.

Японският лидер също така ще посети Франция, Италия, Белгия, САЩ и Канада, като част от осемдневното пътуване, което започва в понеделник. В Италия той ще очертае фокуса на Япония върху устойчивото икономическо развитие пред премиера Джузепе Конте и ще настоява за по-голямо двустранно сътрудничество.

Но Япония не се опитва да противодейства на Китай. Токио обеща подкрепа за мащабния инфраструктурен проект в трети страни и се фокусира върху подобряване на връзките с Пекин.

"Япония не може да предостави огромното финансиране, което Китай може да направи," казва Шин Кавашима, професор от Токийски университет, специализиращ в политическата и дипломатическа история на Азия. "Важно е Япония да разбере разнообразните нужди на страните от Източна Европа и да покаже, че е склонна да ги подкрепи чрез финансови съвети и други средства."