През последните години пазарът на търговски имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е доминиран от компании, регистрирани в Южна Африка. За кратко време дружества, като MAS Real Estate, NEPI Rockcastle и EPP направиха десетки сделки в региона, а сега финансовите им резултати показват, че те не са сгрешили с решението си да се насочат към този регион.

В края на декември дивидентите на трите компании са със съответно 40%, 9,5% и 6,7% нагоре.

"През последното десетилетие няколко играча от Южна Африка навлязоха на един или повече пазара в ЦИЕ в търсене на по-добри възможности за растеж", посочват в свой анализ от сайта Financial Mail.

"По-голямата част от техните финансови потоци бяха насочени към търговски центрове, донесли силен ръст на потреблението в някои от бившите комунистически държави", се казва още в него.

Към днешна дата NEPI Rockcastle, MAS и EPP са най-големите оператори на търговски центрове в ЦИЕ. От медията акцентират върху това, че последните резултати на тези компании показват, че все още те успяват да постигнат по-високи нива на приходите си в тези европейски държави за сметка на южноафриканския пазар.

Роденият в Румъния Алекс Морар, който е главен изпълнителен директор на NEPI Rockcastle, посочва, че възможностите за придобивания и растеж в региона не са толкова благоприятни, както преди 5-10 години, но все още ЦИЕ предлага по-добра алтернатива за растеж от много запазноевропейски пазари.

"Все още можем да купуваме и да развиваме качествени търговски центрове в редица страни, като можем да очакваме доходност между 6 и 9% при такава под 5% в Западна Европа", казва той.

По думите на Морар пазарът на търговски площи не е изправен пред структурните проблеми на много други страни в света основно заради относително ниският дял на онлайн търговията. Той допълва, че също така в някои от държавите в региона броят на моловете е малък.

"Смятам, че има възможности за допълнително развитие в балтийските страни Естония и Латвия", казва Морар.

Как българските молове станаха южноафрикански?

Как българските молове станаха южноафрикански?

Поредната покупка на фонд от далечната страна е "Парадайз Център"

У нас NEPI управлява два мола - "Парадайз" и "Сердика център". Фондът ги придоби през 2017 година в сделки за съответно 493 милиона лева и 90 милиона лева. Тя имаше интерес и към още един столичен търговски център - The Mall, но в крайна сметка се отказа от покупката.

През лятото на миналата година компанията обяви, че ще инвестира 150 милиона евро в изграждането на нов мол в Пловдив. Той трябва да отвори врати през 2020 година.

Междувременно MAS управлява търговските центрове "Мол Галерия Стара Загора" и "Мол Галерия Бургас". Те бяха купени от нея през 2017 година в сделка за 62 милиона евро или над 120 милиона лева. Споразумението беше сключено чрез дружеството PKM Investments.

Освен на пазарите в България и Румъния MAS Real Estate присъства още на тези в Германия, Великобритания, Полша и Швейцария.

MAS Real Estate купува девет аутлет центъра в Румъния за €128 милиона

Собственикът на молове в Бургас и Стара Загора купува 9 аутлета в Румъния за €128 милиона

Сделката е била сключена в края на февруари