Броят на новите молби за обезщетения на безработни в САЩ не е чак толкова голям от миналата седмица, но отново се задържа над 1 милион, тъй като избухването на коронавирус продължава да тежи върху темпото на възстановяване на пазара на труда, предава Yahoo Finance.

Резултати от седмичния доклад на Министерството на труда, показват, че през седмица приключила 1 август исканията са 1,186 милиона спрямо очакваните 1,4 милиона и 1,435 милиона през предходната седмица.

За двадесетата поредна седмица новите искове надхвърлят 1 милион, тъй като пандемията принуждава фирмите да правят драстични съкращения в цялата страна.

Въпреки това броят на новите искания за обезщетения за безработни миналата седмица достигна най-ниската точка от началото на пандемията, след като в края на март те бяха около 6,9 милиона. Миналата седмица е и първото понижение на новите искове от три седмици насам, след непрекъснато нарастване от средата на юли.

Почти всеки щат на САЩ отчита спад в нивата на нови искове през последната седмица на юли, включително щатите на юг и запад, които се борят с нарастването на броя на случаите на коронавирус. Новите исканията в Калифорния и Флорида намаляха съответно с 16 000 и 17 500.