Пандемията се превърна в сериозен проблем за бизнес активността в Гърция през миналата година, като не само компаниите с блокирана дейност са сред пострадалите. Актуалните данни за изминалата година сочат, че загубите са по-големи в дейности, свързани не само с туризма, но и с производството, търговията, транспорта и логистиката. 

Изчисления на гръцкия статистически институт показват, че оборотът на бизнеса през изминалата 2020 година от всички икономически дейности се е свил до 266 милиарда евро при 307,7 милиарда евро година по-рано. Това означава спад от 13,5 на сто, пише Kathimerini.

С други думи бизнесът в южната ни съседка е изгубил оборот в размер на 41,6 милиарда долара, което се равнява на около 23% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 година. Експертите не очакват тази загуба да бъде компенсирана през настоящите 12 месеца.

Катастрофална година: над 300 хотела в Гърция са обявени за продан

Катастрофална година: над 300 хотела в Гърция са обявени за продан

Над 300 хотела в Гърция са обявени за продан. Туризмът, най-важният бранш в страната, бе пометен от пандемията. "Едно е сигурно: ако и тази година изгубим туристическия сезон, това ще ни пречупи гръбнака"

Причината за това е, че търговията, която е най-големият генератор на приходи, остава блокирана в столицата и в други региони в страната. Туризмът все още е тежко засегнат заради ограниченията в пътуването, а ресторантьорския бизнес не работи от ноември с изключение на доставките до дома.

Като цяло търговията има пропуснати приходи в размер на 10,1 милиарда евро през 2020 година с общ резултат от 112,53 милиарда евро при резултат от 122,64 милиарда евро за предходната година. Това е спад от 8,2 на сто.

Въпреки че производството не е било блокирано, там спадът е от 7,1 милиарда евро, а в ресторантьорския и хотелиерския бизнес оборотът се е свил наполовина - от 13,05 милиарда евро за 2019 година до 6,07 милиарда евро за миналата.