Загуба на кредити на стойност 2,1 трлн. долара до края на 2021 г. се очаква да претърпят банките по света. Това ще е резултатът от коронавирусната криза, според агенцията S&P Global, пише Reuters.

Около 60 на сто от загубите вероятно ще бъдат в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че най-големите относителни ръстове, средно над два пъти спрямо 2019 г., ще се случат в Северна Америка и Западна Европа, очаква S&P.

Очаква се загубите в региона да съставлява 1,2 трлн. долара от загубите през 2021 г., като три четвърти от тях ще бъдат регистрирани в Китай.

Централните банки водят икономиката към стагнация

Централните банки водят икономиката към стагнация

Те подринаха възможностите на търговските банки да растат

"Смятаме, че водещите 200 банки съставляват около две трети от глобалното банково кредитиране", коментират анализаторите в доклада.

"Считаме, че през 2020 година кредитните загуби за тези банки ще погълнат около 75% от печалбата им. Според основния ни сценарий това съотношение ще се подобри до около 40% през 2021 г.", пише в анализа.

По отношение на потребителските кредити китайската банкова система е приблизително със същия размер като американската, японската, германската и британската банкови системи, взети заедно, и обичайно играе по-важна роля в снабдяването на икономиката с кредити.

"Ако пандемията се окаже нанесе повече загуби и продължи по-дълго време от базовите икономически прогнози на S&P, комбинацията от по-високи кредитни загуби и по-ниска печалба неизбежно ще нанесе удар на банките в цял свят", се казва в доклада на рейтинговата агенция.

Печалбата на банките за една година се сринала с над 37%

Печалбата на банките за една година се сринала с над 37%

Показателите на банковия сектор се свиват по всички направления, сочат данните на БНБ