Необичайна за XXI век колаборация започнаха две от най-известните в сферите си германски компании - десетки служители на производителя на гуми, спирачни системи и друго автомобилно оборудване Continental ще започнат работа в заводите на военнопромишления концерн Rheinmetall.

Става дума за до 100 работници, които ще се трудят след преквалификация в Унтерлюс, Долна Саксония. Според NDR това е основната локация на Rheinmetall с над 2000 служители. Освен заводи, от които излизат бронираните машини Lynx и Puma, както и големокалибрени снаряди за танкове и артилерия, в Унтерлюс компанията има и собствен полигон на площ от 50 квадратни километра.

Rheinmetall отвори първия си украински завод

Производителят на танковете Leopad отвори първия си украински завод

В него ще се ремонтират бронирани машини

В началото на годината стана ясно, че ще се строи нов завод за боеприпаси - и то в рамките на изключително амбициозен проект: обектът трябва да стане готов догодина и да произвежда по 200 000 снаряда годишно. За целта е нужен персонал, а намирането му се оказва проблем за Rheinmetall.

Затова и компанията сключи споразумение за партньорство с Continental, която минава през труден период - подобно на голям процент от производителите на автомобилни части, които трудно се адаптират към новата реалност на електромобилност и преминаване на инициативата в ръцете на амбициозните китайски компании.

Германският оръжеен концерн Rheinmetall ще строи нов завод в Литва

Германски оръжеен гигант ще строи нов завод в Литва

Заводът ще произвежда боеприпаси

Това, което за корпоративното ръководство е "затруднение", за обикновените работници се превръща нерядко в "съкращение". Именно това грози 800 служители на завода за спирачни системи на Continental в Гифхорн край Хановер, който се планира да прекрати дейност през 2027 г. Именно сред тях са и бъдещите работници на Rheinmetall.

Вероятно след това доста време няма да им се налага отново да сменят сферата. На фона на войната в Украйна и големите доставки за Киев, оръжейният производител очаква до 40% ръст на продажбите през 2024 г. и влезе в индекса Dax на борсата във Франкфурт.