Зависимостта на Китай от внос на суров петрол нараства през последните години. Вътрешното производство се разпадна, а най-големият вносител на петрол в света покри 73,2% от потреблението на петрол с внос на нефт през първата половина на 2020 г., пише Oilprice.

Според данни, анализирани от Майкъл Леливелд от Радио Свободна Азия, Китай купува рекордни обеми суров нефт през последните месеци, за да засили енергийната си сигурност, особено в момент, когато отношенията на страната със САЩ се влошават.

През последното десетилетие производството на петрол в Китай намалява, докато търсенето му нараства, увеличавайки зависимостта на Пекин от източници на петрол от чужбина.

Цената на петрола продължава да спада. Китай с рекорден внос

Цената на петрола продължава да спада. Китай с рекорден внос

Сутринта Brent се търгува по $41,96, а WTI - по $39,26 за барел

Наскоро китайските власти направиха план за повишаване на енергийната сигурност, като наредиха на държавните петролни гиганти да увеличат вътрешното производство на суровината.

През първата половина на 2020 г. производството на суров петрол в Китай нарасна със 1,7% за година, сочат данните на Националното статистическо бюро на Китай. Ръстът на производството между януари и юни обаче е бил с 0,7 процентни пункта по-нисък от този за първото тримесечие.

В същото време през първата половина на годината вносът на суров петрол в Китай скочи с 9,9%в сравнение с първата половина на 2019 г., въпреки пагубната и за икономиката пандемия от коронавирус, която блокира Китай за седмици. Ръстът на вноса между януари и юни е с 4.9% по-висок, отколкото между януари и март.

Рекордният внос на суров петрол в Китай през последните няколко месеца подкрепи все още слабото търсене на петрол в световен мащаб и върна увереност на пазара, че възстановяването на търсенето ще продължи.

Саудитска Арабия може да бъде принудена отново да намали цените на петрола

Саудитска Арабия може да бъде принудена отново да намали цените на петрола

Нефтопреработвателите и търговците в Азия до голяма степен очакват саудитският петролен гигант Aramco да намали цената на суровия си петрол

През юни Китай мина рекорда си от месец по-рано и внесе 12,9 милиона барела на ден суров петрол, с над 1,5 милиона барела дневно повече от вноса през май и 34 на сто скок в сравнение с юни миналата година, според данни от Китайската митническа администрация.

Но купуването на петрол от страна на Китай може да приключи, след като вече не е така евтин, както беше през април, когато повечето товари, пристигнали в Китай през последните седмици, бяха договорени и тъй като се смята, че Китай е натрупал големи сурови запаси в търговската мрежа и стратегическо съхранение.