Котировките за петрола от еталонните световни марки продължават да спадат във вторник поради опасенията на инвеститорите относно затягането на карантинните мерки в някои страни на фона на разрастването на пандемията.

Септемврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха на борсата ICE Futures в Лондон с $0,76 (1,78%), до $41,96 за барел. В понеделник цената на тези контракти спадна с 0,52 долара (1,2%) до 42,72 долара за барел.

Фючърсите за август на американския еталон WTI в същото време на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижават с $0,84 (2,09%), до $ 39,26 за барел. През предишната сесия WTI поевтиня с $0.45 (1.1%), до $40,1 за барел.

Ръстът на откритите случаи на коронавирусна инфекция в света продължава да буди тревоги сред инвеститорите и пазарни играчи, отбелязва S&P Global Platts. "Юли може да бъде още по-труден месец за петрола от очакваното, предвид отрицателното въздействие на коронавирусната несигурност върху търсенето", казва анализаторът на AxiCorp Стивън Инес, коментирайки ограничителните мерки в САЩ и други страни.

Рестриктивните мерки са затегнати във Филипините, Хонконг и Австралия. Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адхан Гебрайсус предупреди, че "в обозримо бъдеще няма да има връщане към стария нормален живот".

Тази седмица търговците също чакат заседанието на Комитета за наблюдение на министрите от страните, участнички в споразумението ОПЕК + (JMMC), което е насрочено за 15 юли.

От август страните от пакта ОПЕК + се готвят да преминат към втория етап на сделката, което означава частично възстановяване на производството на петрол, твърди източник, запознат със ситуацията. Сделката, сключена през април, предполага, че през август намалението ще възлиза на 7,7 милиона барела на денонощие, след над съкратен добив с 9 млн. барела предишните месеци.

The Wall Street Journal по-рано съобщи, позовавайки се на делегатите, че Саудитска Арабия се застъпва за облекчаване на ограниченията от август на фона на възстановяването на търсенето, когато карантините са отменени.

Междувременно китайският внос на петрол през юни е нараснал до рекордните 12,99 милиона барела на денонощие, което е с 34,4% по-високо от нивото, регистрирано година по-рано, сочат данни на Главната митническа администрация на КНР (GTU).

Индикаторът нараства с 14,6% в сравнение с май, когато предишният рекорд беше фиксиран - 11,34 милиона барела на денонощие.

Според резултатите от първата половина на годината вносът на петрол в Китай нарасна с 9.3% годишно, до 10,82 млн. барела дневно, независи от спада през март на фона на кризата с коронавируса.