Пазарът на облигации е "безплодно поле" за доходи, тъй като доходността на инструментите с фиксиран доход остава на исторически ниски нива. И все пак има богат избор на други алтернативи на финансовите пазари, където инвеститорите могат да търсят възвръщаемост в свят на рекордно ниски лихви, засегнат от глобална пандемия. "С нива, малко над най-ниските за всички времена, възможностите за доходност са групирани на фондовите пазари", казва Дейвид Кинг, съуправител на фонд за инвестиции, цитиран от финансовото издание Barron's.

Част от алтернативите, според експерта, включват оператори на енергийни тръбопроводи, телекомуникационни компании, инвестиционни тръстове за недвижими имоти и електрически комунални услуги. Компаниите, специализирани в пренос на горива, носят 8% или повече под формата на дивидент; телекомите могат да ви донесат от 4% до 7%; АДСИЦ-те - от 3% до 6%; и комуналните услуги - 3% до 4%. Много от акциите на фармацевтичните компании също носят висока дивидентна доходност между 3 и 4%.

Кинг казва, че гладните за доходи инвеститори не трябва да търсят по-далеч от така наречените "Кучета на Dow", или 10-те най-доходоносни дивидентни акции в индустриалния индекс, съставен от 30 компонента. Кучетата вече включват Chevron (тикер: CVX), Verizon Communications (VZ) и Merck (MRK).

Извън САЩ има редица пазари, които значително изостават от индекса S&P 500, през последното десетилетие, и могат да предоставят на инвеститорите добри алтернативи.

Възможностите са по-ограничени в облигациите. Американските държавни облигации дават под 2%, а висококачествените общински облигации - 2% или по-малко. Най-предпочитаните акции носят дивидентна доходност от 3% до 4%, а корпоративните облигации от най-висок клас дават 4% или по-малко. Средната доходност от "боклучавите облигации" (тези с най-нисък рейтинг) е под 5% и инвеститорите трябва да отидат в най-рисковия ъгъл на пазара, за да получат 8% доходност.

Това е деветата годишна оценка на Barron's за областите, произвеждащи доход, на пазарите на акции и облигации, в която експертите на изданието са изследвали 12 сектора и ги класират в зависимост от предпочитанията си. Ето и резултатите:

Енергийни тръбопроводи

Спадът в цените на петрола и нарастващата неприязън на инвеститорите към енергийния сектор се отразиха негативно на операторите на тръбопроводи през 2020 г. Борсово търгуваният индексен фонд Alerian MLP (AMLP) донеси отрицателна доходност за инвеститорите от 32% за годината. И все пак индустрията се справя по-добре, отколкото предполага нейното представяне и може да се съживи тази година, особено ако биковете по отношение на цените на петрола, като стоковите анализатори в Goldman Sachs, са прави и суровият петрол се покачи до около 60 долара за барел.

"Има силен свободен паричен поток, ниска оценка, доходност от 8% до 10% и потенциал за по-високи цени и обеми на суровините", казва Грег Рийд, президент на Salient Partners, който управлява затворения фонд Salient Midstream & MLP ( SMM). "Може да има значителни положителни резултати."

Много тръбопроводни компании възстановиха програмите си за обратно изкупуване на акции през есента, след като ги бяха спрели през пролетта след пандемията.

Затворените фондове, фокусирани върху оператори на тръбопроводи - както главно командитно дружество, така и корпорации - се търгуват с широки отстъпки, средно около 20% от нетната стойност на активите, и повечето с дивидентна доходност в диапазона от 5% до 10%. Alerian MLP ETF дава 11%.

Сред лидерите в индустрията, Magellan Midstream Partners (MMP), при 42 долара, дава 9.7% доходност; Williams Cos. (WMB), при 20 долара, носи 8%.

Дивидентни акции в САЩ

Тъй като инвеститорите предпочитаха акциите ориентирани към растеж през 2020 г., плащащите дивиденти компании се представяха по-зле.

Индексният фонд Vanguard High Dividend Yield (VYM), който е доминиран от най-големите акции с висок дивидент, като Johnson & Johnson (JNJ) и JPMorgan Chase (JPM), отбеляза нулева промяна през 2020 г. срещу 17% възвръщаемост за S&P 500 ETF.

"Една от най-малко популярните части на фондовия пазар са утвърдени компании с добри дивиденти", казва Кинг. Това може да се промени през 2021 г., ако неотдавнашната сила на ценностно ориентираните акции продължи.

Един от начините да се отиграе този тренд, е чрез "10-те кучета на Dow", които имаха лоша година през 2020 г., връщайки отрицателни 7%, срещу 9% възвръщаемост на общия индекс.

В исторически план 10-те кучета се подреждат добре спрямо цялостния Dow, когато инвеститорите ребалансират портфолиото си от "кучета" в края на всяка година. Освен Chevron, Verizon и Merck, настоящите компании в този списък включват Cisco Systems (CSCO), Coca-Cola (KO) и Walgreens Boots Alliance (WBA).

Фондът Columbia Dividend Opportunity Fund (INUTX), който Кинг съуправлява, притежава девет от 10-те настоящи "кучета на Dow". За инвеститорите, които са готови да търгуват с по-ниска дивидентна доходност за по-добър потенциал за растеж, идва фондът ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (NOBL), който дава около 2%.

Международни дивидентни акции

Международните пазари са чудесно място за намиране на доходност, тъй като те изостават от американските индекси в продължение на 10 години. В допълнение, чуждестранните компании са склонни да имат по-високи коефициенти на изплащане на дивиденти, отколкото техните американски колеги.

"Виждаме много по-добри възможности извън САЩ, отколкото в САЩ", казва Дейвид Ибен, управител на фонд Kopernik Global All-Cap. Той посочва телекомуникациите, комуналните услуги и енергетиката, като доказателство за това.

Ибен харесва Eletrobras (EBR) от Бразилия, огромен водноелектрически генератор, който се търгува на 7 долара, или седем пъти повече от прогнозираната му за 2021 г. печалба. Това дава 4.7% дивидентна доходност. Той също така е привързан към руския газов гигант "Газпром" (OGZPY), който се търгува за около 5.50 долара и дава 7% дивидентна доходност.

Мениджърът също така притежава Mitsubishi (MSBHF) и Mitsui (MITSY), две от японските търговски компании, чиито акции бяха закупени от Berkshire Hathaway (BRK.B) миналото лято. Двете компании се търгуват под балансовата си стойност и носят доходност от около 4%.

Акциите на фармацевтичните компании изоставаха от пазара през 2020 г. Европейският лекарствен гигант Novartis (NVS) при 93 долара се търгува за 14.5 пъти прогнозираните печалби за 2021 г. и дава 2.1% дивидентна доходност, докато конкурентът му GlaxoSmithKline (GSK), при 37 долара, се търгува за 11.5 пъти очакваната за 2021 г. печалба и носи дивидентна доходност от 5.4%.

Доходността на водещи дивидентни ETF-и е около 2%, включително iShares Core MSCI EAFE (IEFA), Vanguard FTSE Europe (VGK) и iShares Core MSCI Emerging Markets (IEMG).

Комунални услуги

Секторът имаше разочароваща година, като се има предвид спадът на лихвените проценти, но 2021 г. може да бъде по-добра, тъй като инвеститорите гравитират към индустрия, която ще харчи много през следващото десетилетие за развитие на възобновяема енергия.

"Виждаме структурна декарбонизация, стабилни възможности за растеж, защитен бизнес модел и солидна доходност, подкрепящи атрактивната перспектива за групата", пише в скорошна бележка анализаторът на JP Morgan Securities Джеръми Тонет. Той разглежда групата като привлекателна; секторът се оценява средно около 18 пъти печалбата за 2021 година, спрямо 22 пъти за S&P 500.

Тонет харесва Dominion Energy (D), която се отличава с амбициозен план за възобновяема енергия. Акциите на компанията се търгуват при 74 долара, или за по-малко от 20 пъти прогнозираните печалби от 2021 г. Компанията дава 3.4% дивидентна доходност.

Някои компании от комуналните услуги бяха сериозно разклатени през 2020 г., включително Consolidated Edison (ED) и PPL (PPL). Всяка от тях падна с около 20%, докато лидерът в индустрията NextEra Energy (NEE), лидер в областта на възобновяемата енергия, спечели 20%. Con Ed, при около 71 долара, носи 4.3% доходност и се търгува за около 16 пъти прогнозираната за 2021 година печалба. Duke Energy (DUK) и American Electric Power (AEP) са при около 17 пъти прогнозираните за 2021 печалби, а NextEra - при 30 пъти.

Тръстове за инвестиции в недвижими имоти

Наранен от слабостта на моловете и офис сградите, пазарът на REIT (АДСИЦ), измерен от представянето на индексния фонд за недвижими имоти на Vanguard (VNQ), върна отрицателните 6% през 2020 г. Индустриалните REIT-ве като Prologis (PLD), които притежават складове, бяха сред редките добри места за инвеститорите, възползвайки се от бума на електронната търговия. ETF Vanguard сега дава 4%.

"Лихвените проценти са много ниски и това е добро за REITs", казва Александър Голдфарб, анализатор на сектора в Piper Sandler. Компаниите за недвижими имоти трябва да се възползват от по-силната икономика през 2021 г.

Голдфарб харесва лидера в индустрията на моловете Simon Property Group (SPG), чиито акции на около 83 долара нояст 6.2% дивидентна доходност, а собствениците на търговски центрове Kimco Realty (KIM) при 14 долара е с доходност от 4.5%.

"Търговците на дребно остават от съществено значение", казва Голдфарб. "Хората не могат да получат всичко необходимо от Amazon."

Той вижда Simon като оцелял в дълбоката криза с молове с добро портфолио и силен баланс.

Офисният сектор в Ню Йорк беше силно ударен през 2020 г. Един от начините да се възстанови е чрез Vornado Realty Trust (VNO), който регистрира спад от 45% в нивата си през 2020-та година до 36 долара. Компанията обаче е с добър баланс и атрактивен портфейл от офис кули в Манхатън. И носи доходност от 6%.

Телекомуникации

Двете големи американски телекомуникационни компании, Verizon и AT&T (T), имаха разочароваща година. Акциите на Verizon поевтиняха с 4%, като дивидентната им доходност е 4.3%. AT&T паднаха с 27%, като носят 7.3% - една от най-високите дивидентни компании в S&P 500.

Verizon изглежда по-силната от двете, с по-добър баланс и конкурентна позиция на безжичния пазар в САЩ. Крейг Мофет, анализатор от MoffettNathanson, надстрои Verizon до "купи" от "неутрален" в началото на декември и определи целева цена от 66 долара за акция. Неговото мнение е, че Verizon, който наскоро се търгува при 58.8 долара, е просто "прекалено евтин", търгувайки се за около 12 пъти прогнозната печалба за 2021 г. печалба от 5 долара на акция, наполовина на пазара. Той вижда високи приходи на клиент през 2021 г. и по-добри приходи от роуминг в сравнение с депресираната от Covid 2020 г.

AT&T изрази ангажимент към дивидента си, но анализатори като Мофет се тревожат за скъпата промоция на iPhone 12 и натиск върху големия медиен бизнес. При последните си нива на търговия, акциите на AT&T се търгува само за около девет пъти печалбата си за 2021 година.

Международните телекомуникационни компании са дори по-евтини от американските си колеги. Ибен например харесва KT (KT), една от най-големите южнокорейски телекомуникационни компании, и China Mobile (CHL), най-голямата компания за мобилни телефони в Китай. И двете акции силно изоставаха от Verizon през последното десетилетие.

Както KT, така и China Mobile се търгуват при седем пъти печалбата си за 2021 година. KT при 11 долара носи 4% дивидентна доходност, докато China Mobile при 28 долара носи над 5%.

В Европа Deutsche Telekom (DTEGY), за около 18 долара, дава 3.7% дивидентна доходност и притежава голям дял в T-Mobile US (TMUS), който струва почти колкото пазарната му стойност. Германският телеком има значителни дългове.

Конвертируеми ценни книжа

Хибридните ценни книжа между облигации и акции объркват много хора, но след тяхното представяне през 2020 г. те би следвало да привлекат по-голямо внимание от страна на инвеститорите.

Този род книжа са върнали около 45% през 2020 г., въз основа на американския индекс на конвертируеми книжа ICE BofA, което ги прави един от най-добрите класове активи в САЩ.

Печалбата се дължи на огромна печалба в цената на акциите на Tesla (TSLA), която представлява около 10% от пазара за конвертируеми книжа от 325 милиарда долара. Tesla представляваше около 40% от ръста на индекса.

Технологичните компании, ориентирани към растеж, са добре представени на конвертиращия пазар, което помага на резултатите. Друг тласък дойде от "спасителните" конвертируеми книжа, продадени в началото на миналата година от компании, притиснати от пандемията, включително Carnival (CCL), Southwest Airlines (LUV) и Booking Holdings (BKNG).

"Прогнозираме между 8% до 11% ефективност през 2021 г.", казва Майкъл Янгуърт, ръководител на глобалната стратегия за конвертируеми книжа в Bank of America. Тежкото претегляне на пазара в акции за растеж го прави уязвим за отстъпление в технологичния сектор.

Най-големият конвертируем ETF, SPDR Bloomberg Barclays Convertible Securities (CWB), спечели 51% през 2020 г. Сега той носи дивидентна доходност от 2.4%.

Високорискови облигации

В момента индексът ICE BofA High Yield дава под 5% и инвеститорите трябва да поемат значителен риск - в облигации с нисък клас тройни C рейтинги - за да получат средна доходност от 8%.

Възвръщаемостта през 2021 г. може да достигне 5%, ако икономиката се възстанови и търсенето на инвеститори остане силно.

И все пак Мартин Фридсън, главен инвестиционен директор на Lehmann Livian Fridson Advisors, е предпазлив.

"Цените на инструментите с висока доходност изразяват ниво на оптимизъм, което е много трудно да се съчетае с кредитните перспективи, освен ако не разчитате на продължаваща подкрепа от страна на Фед на ниво, което не е било наблюдавано преди 2020 г.", казва Фридсън. "Инвеститорите оценяват облигациите с висока доходност, така че пазарът ефективно прогнозира процент на неизпълнение от 2% през следващите 12 месеца. Това се сравнява с 8% през последните 12 месеца, както съобщава Moody"s."

Най-големият индексен фонд в пространството е iShares iBoxx High Yield Corporate (HYG) на стойност 26 милиарда долара, който носи около 5%. По-малкият VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond (ANGL) ETF, носи 4%, генерира едни от най-добрите резултати в сектора през миналата година и през последните пет години. Фондът поскъпна с 13% през 2020 г.

Освободени от данъци общински облигации

Пазарът премина от празник към глад и обратно към празник през 2020 г. След силен старт, ипотечните облигации бяха разпродадени след пандемията и след това станаха свидетели на силно рали до края на годината, завършвайки с възвръщаемост от около 5%.

С доходности близки до исторически минимуми обаче е трудно да се даде силен аргумент за този клас активи. Индексът на 10-годишните общински облигации с инвестиционен рейтинг дава едва 0.7%, недалеч от рекордно ниското ниво от 0.55% през август.

Най-големият подобен фонд е този на Vanguard на стойност 80 млрд. долара (VWITX), който дава 2.3% доходност.

Държавни облигации

Държавните облигации изпълниха своите функции като хеджиращи инструменти на фондовия пазар през 2020 г. Курсовете спаднаха, когато акциите се сринаха през март, а Министерството на финансите завърши 2020 г. с доходност, която не беше много по-ниска от пандемичната паника и спадна с половин процент за годината.

10-годишните щатски държавни облигации носят 0.95%; 30-годишните облигации - 1.7%, а краткосрочните съкровищни бонове се доближават до нулата, отразявайки желанието на Фед да държи лихвите близки до нулата.

С изключение при неочаквана слабост в икономиката, възвръщаемостта на американските държавни ценни книжа вероятно ще е ниска през 2021 г.

Някои инвеститори все още могат да искат да държат държавните ценни книжа като хеджиране на собствения капитал - еквивалент на пут опция с известна доходност. Дългосрочните държавни ценни книжа приблизително съответстваха на S&P 500 през 2020 г. ETF-ът на iShares за 20 + годишни държавни ценни книжа (TLT) върна 18% през миналата година.

Фондът, търгуван на борса iShares TIPS Bond (TIP), притежава ценни книжа, защитени от инфлацията и може да се справи по-добре от обикновените държавни ценни книжа, ако лихвените проценти се повишат.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи