Ще инвестирате на Българска фондова борса? Значите сте един от малкото инвеститори, които обмислят подобна инвестиция (в момента)...

Сега ще посоча няколко неща, които новите инвеститори най-вероятно няма да знаят за БФБ или пък още по-лошо - могат да си мислят точно обратното...

  1. На БФБ не се забогатява бързо (напоследък)

Това за забогатяването (да не се стремите към бързо такова) е съвет, който всички велики инвеститори дават и никой новостартиращ инвеститор не спазва.

Само ако си погледнете размера на инвестициите на международните пазари и степента на промяна на портфейла Ви, в рамките на дни, седмици, или месеци и ще разберете, че това няма как да е устойчив модел на ръст на капитала.

Съветите на всички експерти са повече от ясни - не се опитвайте да биете пазара, защото в дългосрочен план малцина са успявали (като например Уорън Бъфет, или Стенли Дръкенмилър). А какво означава това на практика?

Предвид на доходността на щатските индекси от около 9% в дългосрочен план, не бива да си поставяте по-висока цел за годишна доходност - от да кажем 10%...

4 причини да съжалявате, че не сте си купили акции на БФБ

4 причини да съжалявате, че не сте си купили акции на БФБ

Каква доходност пропуснахте?

И ако това Ви се струва смешен процент, помислете така - ако го поддържате този процент и след капитализиране - 100 000 лева биха се превърнали в сумата от 560 441 лева след 20 години (при доходност от 10%).

Иначе, много инвеститори на пазара все още помнят дивите години между 2004 и 2007-ма година. Тогава индексът на сините чипове SOFIX редовно попадаше в класацията на най-печелившите индекси в световен мащаб, конкурирайки се с китайските си колеги. А цените на акциите се удвояваха, при това често само за няколко месеца... Не бива да забравяте обаче, че "колелото се върти...".

  1. Всъщност инвестирането на БФБ далеч не е толкова скучно

Да, на БФБ не можете да ползвате ливъридж. Да... в момента сме във фаза на "изгубено десетилетие" и индексът SOFIX се търгува в относително тесни граници, през последните години. И да - няма къси продажби и търговия с деривати...

Всичко това обаче, не означава, че търговията на родния капиталов пазар е скучна, или пък слабо волатилна. Дори напротив!

От създаването си през 2000-та година до момента, индексът SOFIX е регистрирал годишна промян от под 10% само веднъж в историята си - през 2012-та година, когато добавя нетипичните 7.25%.

Всъщност средната годишна промяна на индекса възлиза на цели 34%, което си е направо сериозно постижение. Това е близо два пъти повече в сравнение с годишната промяна на широкия щатски индекс S&P 500, възлизаща на малко над 15%, за периода от 2000-та година до момента.

Еуфорията по биткойн и по БФБ преди 10 години: Какво доведе до спукването на двата балона?

Еуфорията по биткойн и по БФБ преди 10 години: Какво доведе до спукването на двата балона?

Времената се менят, но балоните - не

През изминалата година индексът SOFIX загуби 11.1% от стойността си, което също е доста нетрадиционно. Защото на практика, индексът се е понижавал за годината, сравнително рядко в историята си.

Зa пocлeднитe 18 гoдини индeĸcът ЅОFІХ ce e пoнижaвaл caмo в пeт oт гoдинитe (или в пoд eднa тpeтa oт гoдинитe, ĸaтo пocлeднaтa нeгaтивнa гoдинa бe изминaлaтa 2018), ĸoeтo дaвa cepиoзeн пpeвec нa гoдинитe нa pъcт.

  1. SOFIX се представя по-добре от S&P 500

Уорън Бъфет и други велики инвеститори, като покойния вече Джак Богъл, препоръчват на инвеститорите да се насочат към нискоразходен индексен фонд, базиран на широк индекс, като S&P 500, което на практика ще им носи пазарната доходност.

По този начин, е много вероятно да биете над половината от професионалните портфолио-мениджъри, които не успяват да бият пазара за един по-дълъг период от време.

А какво ще кажете, ако Ви кажа, че може и да има дори и по-добра алтернатива и тя да е именно - SOFIX. Индексът се представя далеч по-добре от щатския индекс за един по-дълъг период от време - от създаването си до момента.

В кои компании на БФБ би инвестирал Уорън Бъфет?

В кои компании на БФБ би инвестирал Уорън Бъфет?

И обяснението защо би избрал тях

Разбира се, има само един малък проблем. Има индексен фонд базиран на индекса, но той не е чак толкова нискоразходен...

Въпреки срива от 2008-ма година - от близо 80%, инвеститорите заложили на SOFIX пpeз 2000-тa година, при неговото създаване cа с доста завидна доходност възлизаща на близо 500%. Това се превежда, като средна годишна доходност от 10.3%

За сравнение, инвеститори заложили в края на 2000-та година на индекса на сините чипове S&P 500 са отбелязали ръст на инвестицията си от 340%, както и средна годишна доходност за този период наполовина - в размер на около 5%.

Разбира се, това че в исторически план индексът на сините ни чипове SOFIX се е представял по-добре от широкия щатски индекс, в никакъв случай не е гаранция и не трябва да се екстраполира, като тенденция и за в бъдеще. Историческото представяне на активите не е гаранция за бъдещото им такова!!! В допълнение, трябва да се има предвид, че историята на SOFIX (от само 18 години), е далеч по-кратка от тази на щатския индикатор, показателен за близо половината от световната пазарна капитализация.

  1. IPO-та на БФБ не са лоша идея за инвеститорите

Може и да изглежда, че "скучния ни и неликвиден" пазар не е подходящ за първични публични предлагания, но това далеч не е точно така. Дори напротив!

Факт е, че през изминалата година, на пода на родния капиталов пазар, компаниите са набрали 191.67 милиона лева, въпреки понижението на индексите с по над 10% и факта, че оборотът на БФБ е бил едва 458 милиона лева. През изминалата година към капиталовия пазар, за набиране на средства са се насочили 9 компании.

За сравнение през 2017-та година при оборот от 706 милиона лева, 12 компаниите са набрали рекордните 222.95 милиона лева, коментира Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ в специална презентация, по време на семинар на тема: "Капиталовият пазар като източник на бизнес растеж за малки и средни компании", организиран със съдействието на БАЛИП.

През 2013-та година, когато оборотът на БФБ е бил в размер на 1.55 милиарда лева, 11 компании са набрали капитал от едва 114.6 милиона лева. Така че, не може да се прави директна връзка между посоката и активността на пазара и желанието на компаниите и инвеститорите да поемат нови емисии, заключи още Такев.

Продавай през май и си почивай? Да, но не на БФБ

Продавай през май и си почивай? Да, но не на БФБ

Какво показва статистиката

И още малко факти. Някои от най-големите публични набирания на капитал, са довели до доста добри резултати през последните три години.

Над три пъти нараства оценката на Спиди, осъществила IPO през 2012-та година. Това се превежда, като средна годишна възвръщаемост от 17.65% от тогава.

С над 290%, или близо четири пъти се повиши пазарната оценка на Корадо България от първичното публично предлагане през 2014-та година. Или това се превежда, като средна годишна доходност от над 30% за разглеждания период.

Пазарната капитализация на едно от най-новите IPO-та - това на Алтерко се повиши с над 50% за последните три години. Или средна годишна възвръщаемост от 18.3% за този период.

Разбира се, инвеститорите трябва да имат предвид, че не всички IPO-та могат да водят до успех след себе си и това зависи до голяма степен от типа на компаниите, които се листват и тяхната финансова оценка и специфика.

  1. Инвестициите на БФБ могат да са много прости и да не изискват много време

Това, че пазарът на БФБ не е особено динамичен и ликвиден, може и да си има и своите предимства. Особено за хората, които си имат работа и нямат възможност да гледат монитора си по цял ден. За тях стратегията "купи и забрави", може и да е добра форма на инвестиране, която, между другото, да ги предпазва и от най-големите им врагове - самите тях и техните емоции.

Всъщност на БФБ можете да приложите две изключително прости стратегии за търговия, които не изискват кой знае какви специфични знания и умения и които са доказали, поне в исторически план, че могат да са изключително ефективни и ползотворни.

На първо място - стратегията на левово усредняване, която е моя модификация на стратегията на "доларово усредняване", прилагана много на Запад. Това е стратегия, при която хората инвестират периодично, определена сума левове, но на родния капиталов пазар. С нея, инвеститорите намалят шансовете си да уцелят възможно най-лошия момент за инвестиране на фондовия пазар.

Fibank с най-голямото IPO в историята на БФБ

Кое е най-голямото IPO в историята на БФБ?

Кога се случи то?

За скептиците на гореописаната стратегия на "левово усредняване", мога да посоча още една подходяща инвестиционна стратегия, която се отличава с липса на загуба (отново посочвам, че става въпрос за исторически план). Тя обаче допълнително минимизира риска, като в същото време увеличава потенциалната доходност за инвеститорите.

Това е стратегията на "следване на тренда" - до голяма степен основополагащо правило в техническия анализ. Трендът се определя от две линии - 200-дневната средна величина на SOFIX и 50-дневната му такава.

Стратегията е следната: "Инвестирайте в индекса при преминаване на 50-дневната средна величина над 200-дневната и "излизайте от пазара" при преминаването на краткосрочната под дългосрочната линия (при липса на къси продажби в традиционния им смисъл на БФБ).

Между другото тази стратегия е широко застъпена на развитите пазари. Преминаването на 50-дневната над 200-дневната средна се нарича "златно пресичане". Смята се, че поставя началото на средносрочен или дългосрочен възходящ тренд. Обратното - се нарича "смъртоносно пресичане" и поставя началото на низходящ тренд.

Но нека се върнем към нашия пример със SOFIX и историческите резултати от прилагането на стратегията в сравнително кратката 18-годишна история на индекса.

За съжаление на по-ориентираните към "екшън" инвеститори следването на тази стратегия предполага относително по-рядка търговия, което пък е идеално за хората без много време и възможности да следят пазара.

Защо "скучните" инвестиции на БФБ могат да станат отново актуални?

Защо "скучните" инвестиции на БФБ могат да станат отново актуални?

Няколко поводи за инвестиционен размисъл

Само бих припомнил, че първото "златно пресичане" се случва през август 2001 година, а последвалият възходящ тренд до следващото "смъртоносно пресичане" продължава цели седем години и носи повишение на индекса от близо 17 пъти.

Пресичането на двете линии при SOFIX (трайно такова) се е случвало само осем пъти в историята му, като предпоследното бе в посока нагоре или "златно пресичане" на 4-ти август 2016 година. Трябва да имате предвид, че оттогава до края на януари 2017 година индексът добави 31.4%, което е едно много сериозно постижение.

Две са добрите новини за инвеститорите в момента във връзка с тази стратегия. На първо място, следването на тази стратегия би им спестило понижението на SOFIX от над 80% през 2008 година, а на второ - последното пресичане на двете линии е смъртоносно, което означава, че се очаква много добър сигнал за насочване на средства към пазара, в лицето на "златно пресичане".

В допълнение, инвеститорите, следвали тази стратегия от създаването на индекса до момента, биха реализирали среден доход от 19.7% на година спрямо на фона на едва 10.3% за привържениците на стратегията "купи и дръж" от създаването на индекса до момента.

Разликата в доходността е сериозна!

Ще покажа колко е голяма разликата в доходностите със следния пример. Инвестирани 10 000 лева през 2000 година в индекса на сините чипове SOFIX биха се превърнали в сумата от 58 392 лева към момента при стратегията "купи и дръж".

За сравнение същата инвестиция от 10 000 лева, но при доходност от 19.7% при стратегията "следване на тренда" вече се превръща в размер на 254 504 лева в момента, или над четири пъти повече.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции