Държавните и правителствените ръководители на Франция, Италия, Испания и шест други държави от Европейския съюз излязоха с идея за съвместна емисия на облигации за финансиране на необходимите мерки за борба с пандемията от Covid-19, съобщава Deutsche Welle .

"За да се наберат повече средства, които ще бъдат насочени към здравеопазването и икономиката в борбата срещу пандемията, е необходим "инструмент за общ дълг", се казва в съвместно писмо на ръководителите на 9 държави от ЕС , откъси от което Reuters пусна вчера.

"Трябва да работим върху съвместен дългов инстумент, емитиран от европейската финансова институция, за да получим финансови ресурси на пазара. За да се гарантира максимална ефективност, е необходимо да се издават съвместни облигации в достатъчен обем и с дълъг падеж", се казва в документа, подписан също и от държавните глави и правителствата на Португалия, Ирландия, Люксембург, Словения, Белгия и Гърция.

Днес лидерите на тези 9 държави от ЕС възнамеряват да проведат третата видеоконференция по проблема с коронавируса. На 24 март финансовите министри на еврозоната не успяха да постигнат съгласие по съвместното издаване на облигации.

В съвместното си послание лидерите на 9 държави също призоваха страните членки на еврозоната да обмислят въпроса за "намирането на други инструменти, като целево финансиране на разходните позиции в бюджета на ЕС за 2020 г. и 2021 г., свързани с борбата с коронавируса".