Въпреки големия интерес към него, Bitcoin все още не е постигнал необходимата стабилност, за да се превърне в истинска валута, а по-скоро прилича на стока. Това заяви главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан по време на банков форум в Сингапур.

"Една валута служи като предсказуемо средство за съхранение на стойност и средство за обмен, което също е доста стабилно като стойност. Биткойните все още не са достигнали дотам, те все още се опитват да намерят стабилност. Така че са повече стока, отколкото валута", заяви Ел-Ериан пред CNBC.

Bitcoin надхвърли $7000

Bitcoin надхвърли $7000

Криптовалутата отново подобри рекорда си

Миналия месец главният икономист на Allianz заяви, че стойността на виртуалната валута трябва да е наполовина по-малка от тогавашните 4000 долара. Оттогава bitcoin се повиши почти 2 пъти и днес вече се търгува за 7000 долара, отбелязвайки ръст от над 700% за годината.

Криптовалутите получават все по-голямо внимание от правителствата и големите организации, като bitcoin предизвиква най-много дебати сред коментаторите и регулаторите по света.

Bitcoin е измама и ще има лош край, твърди шефът на най-голямата банка в САЩ

Bitcoin е измама и ще има лош край, твърди шефът на най-голямата банка в САЩ

Джейми Даймън не вярва на криптовалутата

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън нарече виртуалната валута "измама, която ще има лош край", докато според опитния инвеститор и съосновател на PayPal Питър Тийл хората "подценяват" bitcoin, а валутата "има голям потенциал".

Други банкери и инвеститори определиха виртуалната валута като "балон, който ще се самовзриви". Мнението им бе потвърдено и от изпълнителния директор на Credit Suisse Тиджане Тиам. "Единствената причина да купите или продадете Bitcoin днес е да печелите пари, което е самата дефиниция на спекулация и самото определение за балон", заяви Тиам.

Bitcoin покори нов рекорд, става част от най-големия борсов фючърс

Bitcoin покори нов рекорд, става част от най-големия борсов фючърс

Kриптовалутата става все по-надежден актив, цената й тепърва ще расте

Криптовалутата бе подкрепена и от най-големият оператор за обмен на деривати в света - CME Group, който обяви плановете си да пусне фючърси за bitcoin до края на годината.

Но Ел-Ериан остава скептичен. Според него купувачите на криптовалутата, вероятно смятат, че тя ще бъде приета от институциите и централните банки, но това може и да не се случи.

"Най-голямата ми грижа в дългосрочен план е: Дали предположението в ценообразуването относно приемането (на bitcoin) отговаря на реалността? Това е въпросът, който инвеститорите трябва да си зададат, ако държат биткойни за няколко месеца", каза икономистът.

Bitcoin е балон, блокчейн технологията е много по-интересна, смята китайски банкер

Bitcoin е балон, блокчейн технологията е много по-интересна, смята китайски банкер

Това е най-разрушителната технология във финансовия сектор, но има голямо бъдеще