Държавният дълг на САЩ към днешна дата е близо 50% по-висок от началото на Ковид пандемията. Това предизвиква нарастваща загриженост както на Уолстрийт, така и във Вашингтон, пише MBC. Към днешна дата федералният дълг сега възлиза на $34.5 трилиона, което представлява увеличение от $11 трилиона от март 2020 г. насам. Това възлиза на над 120% от общата икономика на САЩ, пише NBC.

Въпреки че опасенията относно тези огромни цифри първоначално бяха ограничени предимно до политически дебати, наскоро те привлякоха вниманието на видни фигури както в правителството, така и във финансите. Някои експерти дори спекулират дали разходите, свързани с дълга, могат да представляват значителен риск за глобалния фондов пазар.

Снимка 613558

Източник: iStock

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл обърна внимание на проблема по време на реч пред банкери в Амстердам, подчертавайки спешността на справянето със структурните дефицити. Пауъл призова хората да прегледат последните доклади на Бюджетната служба на Конгреса относно фискалното състояние на нацията и подчерта необходимостта избраните служители да се заемат с проблема "незабавно".

Затъваме във високолихвен държавен дълг

Затъваме във високолихвен държавен дълг

Министерството на финансите пусна в обръщение нова емисия държавни ценни книжа

И докато чуждестранните притежания на федерален дълг на САЩ се увеличиха, продължават опасенията, че нарастващата доходност на облигациите може да засегне пазарите на акции. Анализаторите предупреждават, че настоящата траектория на федералния дълг е неустойчива и може да се наложи политиците да се справят с фискалните дисбаланси, преди ситуацията да се влоши. Повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв допълнително усложнява ситуацията с дълга, допринасяйки за по-високи лихвени разходи.

Прогнозите на Бюджетната служба на Конгреса подчертават тревожна картина на дълга и дефицитите. Агенцията изчислява, че публичният дълг, с изключение на вътрешноправителствените задължения, ще се увеличи от 99% от БВП до 116% през следващото десетилетие, надминавайки всички предишни нива в историята на нацията.

Нарастващите бюджетни дефицити основно стимулират ескалиращия дълг, като прогнозите сочат дефицит от $1.6 трилиона през фискалната 2024-а, който се очаква да нарасне до $2.6 трилиона до 2034-а година.

Глобалният дълг скочи до нов рекорд и "удари" световната икономика

Глобалният дълг скочи до нов рекорд и "удари" световната икономика

Има три страни, които са основните виновници за ситуацията