Щатският долар леко се понижава спрямо еврото и паунда, стабилен спрямо йената в хода на валутната търговия в сряда сутринта. Пазарите оценяват коментарите на ръководителя на Федералния резерв на САЩ, Джеръо Пауъл относно публикуваните миналата седмица данни за пазара на труда. Вчера Пауъл, по време на реч в икономическия клуб във Вашингтон, отново каза, че дезинфлационният процес в икономиката е започнал.

Той също така отбеляза неочакваната устойчивост на пазара на труда в САЩ, която може да послужи като основа за по-нататъшни повишения на лихвените проценти на Фед. "Вярваме, че ще имаме нужда от нови повишения на лихвените проценти", каза Пауъл. "Също така вярваме, че ще трябва да поддържаме твърда парична политика за известно време."

Като цяло думите на Пауъл повториха думите му от пресконференцията след заседанието на американската централната банка миналата седмица.

"Данните за пазара на труда през януари не промениха мнението на председателя на Фед", каза старши икономистът на Comerica Бил Адамс. "Важното нещо беше, че Пауъл имаше шанс да сигнализира за преминаване към по-агресивен курс, но той не го направи."

Към 10:12 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,26% - до 1,0750 долара за едно евро срещу 1,0726 долара за евро при затварянето на сесията във вторник.

Британската лира стерлинг покачи пазарния си курс с 0,37% до $1,2086 за един паунд в сравнение с $1,2048 за паунд в края на предходния борсов ден.

Един долар днес на борсата струва 130,94 йени спрямо 131,07 йени ден по-рано.

Индексът ICE, показващ представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с 0,1% по време на сутрешната търговия в сряда.