В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар е стабилен, неговият курс слабо се променя спрямо еврото, паунда и йената. В сряда американската валута загуби част от своята сила поради появата на сигнали за възможността за забавяне на скоростта на ваксинация в света

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската по $1,1978 за евро в сравнение с $1,1980 за евро в края на предишната сесия. Ден преди това единната европейска валута поскъпна до максималното си ниво за месец.

Стойността на американската валута по отношение на японската възлиза на 108,94 йени при 108,93 йени за долар предния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,01% по време на търговията, докато по-широкият индекс WSJ Dollar нарасна с 0,02%.

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви в сряда, че регулаторът вероятно ще намали покупките на активи, преди да повиши лихвените проценти, съобщи Bloomberg. "Все още не сме гласували по въпроса, но такива са ориентирите", добави Пауъл.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта се оценява на пазара по $1,3778 за долар в сравнение с $1,3779 за паунд в края на предходната сесия и по 1,1503 евро в сравнение с 1,1502 евро за паунд при затваряне търговията в сряда.

През първото тримесечие лирата стерлинг поскъпна с 5% спрямо еврото, което е най-добрият тримесечен ръст на паунда от шест години.

Британската валута обаче започна да отслабва спрямо долара и еврото, тъй като ефектът от увереното стартиране на ваксинациите във Великобритания намаля. Паундът стерлинги е загубил около 3% от своя връх от 1,4235 долара, който достигна през февруари.

Валутният стратег на Bank of America Камал Шарма вярва, че по-нататъшната динамика на лирата стерлинг зависи от това дали Великобритания може да продължи да привлича инвестиции, което беше ключов фактор за неотдавнашното й укрепване.

Китайската валута днес се търгува на ниво около 6,5371 юана за долар, в сравнение с 6,5298 юана за долар в сряда.

Китайската народна банка налива 150 млрд. юана в банковата система като част от програмата си за средносрочно кредитиране (MLF), поддържайки лихвения процент 2,95% годишно.