Доларът се движи близо до тримесечните връхни стойности при валутната търговия в понеделник сутринта, след като приемането от американския сенат на законопроект за стимулиране на икономиката предизвика нова разпродажба на пазара на облигации. В същото време валутите на основните износители на суровини се оттеглиха назад заради все още съществуващия по-голям риск в тази търговия.

Доларовият индекс спрямо кошница от шест основни валути достигна 92,073 пункта, което е ръст с 0,17% и е близо до тримесечния си връх от 92.201, определен в петък.

Сенатът прие план за облекчаване на последствията от COVID-19 на стойност 1,9 трилиона долара, ден след като зашеметяващ доклад за работните места в САЩ изпрати доходността на държавните облигации до най-високото си ниво от ноември 2020 г.

"Доларът се търси, тъй като САЩ са икономиката с най-голяма тежест в световен мащаб и след като сигналите за възобновяването вървят с пълна сила. Това ще осигури черешката на тортата", каза Стивън Инес, главен стратег на глобалните пазари в Axi, цитиран от Ройтерс.

Докато инвеститорите увеличиха залозите си за по-бърз икономическо възстановяване тази година, опасенията за по-високата инфлация повишиха доходността на облигациите, въпреки уверенията на централните банки, включително Федералния резерв на САЩ, че паричната политика ще остане хлабава.

Доходността на референтните американски 10-годишни държавни ценни книжа в понеделник се движеше близо до едногодишни върхове, докато американските фючърси на Nasdaq паднаха с около 1%, а фючърсите на европейските фондови индекси намаляха печалбите, тъй като разпродажбата се разпространи и към други рискови активи.

Спекулантите намалиха нетните си къси доларови позиции през последната седмица до 27,80 млрд. долара, което е най-малката къса позиция от 15 декември и предполага, че "доларовите мечки" се отказват от залаганията срещу "зелените пари".

Доларът се задържа близо до едномесечен връх спрямо британския паунд, който днес се търгува по $1,3819 за лира.

Спрямо общата валута доларът е на тримесечен връх като се разменя на пазара на ниво $1,1904 за евро.

Срещу нискодоходните японски пари американската валута се държи стабилно на ниво от 108,39 йени за долар, като в петък достигна деветмесечен връх от 108,645 йени за долар.

Китайската валута се понижи до минимум от повече от два месеца, като скачането на долара и доходността на американските облигации накара много инвеститори да преоценят прогнозите за юана. Пазарът очакваше юанът да бъде по-силен през останалата част от тази година.