В хода на търговията в петък щатският долар леко поскъпва спрямо основните световни валути.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,14% по време на търговията, докато по -широкият WSJ Dollar Index се покачва с 0,11%.

Индикаторът, изчислен от ICE, е близо до най-ниската стойност от четири седмици, достигната предишния ден на фона на данните за растежа на БВП на САЩ през второто тримесечие, който се оказаха по-лоши от прогнозите.

Икономиката на САЩ е нараснала през второто тримесечие с 6,5% на годишна база, показват предварителните данни на Министерството на търговията на САЩ, публикувани в четвъртък.

Резултатът се оказа по-лош от средната прогноза на анализаторите, които очакваха ръст от 8,5%, пише Trading Economics. Респондентите на The Wall Street Journal прогнозираха още по-значително увеличение на БВП - с 9,1%.

Американската валута беше подложена на натиск след юлското заседание на Федералния резерв.

Към 9:50 часа българско време общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,1883 за евро в сравнение с $1,1887 за евро при закриване на търговията в четвъртък.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 109,57 йени за долар срещу 109,48 йени за долар в края на предход0ната сесия.

Британската лира стерлинг в петък сутринта спада с 0,16% спрямо долара до $1,3946 за паунд в сравнение с $1,3959 за паунд ден преди това.