Безспорно американският фондов пазар се справя повече от добре през последните месеци, като S&P 500 се върна към достигнатия връх от март, Dow отново е на позитивна територия през 2018 година, а Nasdaq също записва рекордни ръстове.

Не толкова положително гледа на ситуацията на "Уолстрийт" обаче един от дългогодишните участници на борсата и бивш конгресмен Рон Пол. По неговите думи растежът на индексите се основава на нестабилност.

"Този пазар е най-големият балон в историята на човечеството и след като той се взриви, може да свие обема на фондовия пазар наполовина", смята експертът, цитиран от CNBC.

"Смятам, че проблемите наближават и основната причина за тях е натрупването на прекалено много дълг и прекалено големите харчове", посочва Пол.

Това не е първият път, в който специалистът отправя подобни предупреждения. През август 2017 година той прогнозира, че фондовият пазар в Щатите ще се свие с 50%. Оттогава насам обаче индексът S&P 500, например, е отчел 15% ръст.

Рон Пол е член на Либертарианската партия в Щатите, която настоява за ограничени държавни разходи. Според него именно федералните разходи и паричната политика са основната причина за надуването на този балон.

"Разходите на Конгреса и манипулациите на Федералния резерв, свързани с монетарната политика и основните лихви, доведоха до прекалено голям дълг, влошаване на външния дълг и това няма да се промени", смята той.

Пол обаче не е единственият критик на нарастващия дефицит на Щатите. За нарастващите рискове, свързани с него, предупреждават още представители на властта във Вашингтон, включително и говорителят на Белия дом Пол Райън.

Според прогнозите на Бюджетната служба към Конгреса федералният дефицит ще достигне 1,2 трилиона долара годишно от 2019 до 2028 година.