Делът на еврото в международните разплащания през междубанковата система SWIFT през август възлиза на 23,2%. Това е с 1,2 процентни пункта по-малко спрямо юли и с почти 14,66 процентни пункта по-малко спрямо началото на годината, когато делът на европейската валута беше 37,9%, сочат данни, публикувани от SWIFT.

Делът на еврото неотклонно намалява всеки месец от януари 2023 г. насам и сега е рекордно нисък. Най-силният му спад беше през юни тази година, когато делът на еврото в международните разплащания се срина от 31,25% на 24,4%.

Делът на щатския долар при международните разплащания, напротив, обнови своя исторически максимум за целия период на публикуване на тази статистика, до 48,03%. Спрямо данните за юли, показателят за август нараства с 1,57 процентни пункта.

Какъв е сега делът на основните валути при разплащанията през SWIFT

Какъв е сега делът на основните валути при разплащанията през SWIFT

Юанът достигна исторически максимум през април

Причините за драстичното свиване използването на еврото

Анкетираните от "Известия" икономически и финансови анализатори посочват няколко причини за намаляването на дела на европейската валута в международните разплащания.

Първо, това е слабостта на европейската икономика, тъй като нейната сила беше "подкопана" от енергийната криза, която се разигра на фона на отказа от руски природен газ. В същото време икономиката на САЩ, напротив, расте вече четири последователни тримесечия.

По принцип делът на определена валута в международните разплащания е отчасти свързан със силата и здравето на икономиката на страната или групата държави, където тя е разплащателно средство. А икономиките на страните от еврозоната са в доста сложна ситуация - необходимо е да се борят с инфлацията в условията на (много) голям държавен дълг.

При това основният инструмент, използван за борба с инфлацията, е увеличаването на основните лихви, което пък прави вече "чувствителния" дълг още по-голям проблем. "Затова виждаме дългосрочна и доста стабилна тенденция към намаляване на дела на еврото в международните разпращания", посочва Константин Зуманович, управляващ партньор във Financial Mechanics.

А според инвестиционния съветник Юлия Кузнецова, стачките в Европа, доста трудната ситуация с безработицата и сравнително високата инфлация, също влияят на доверието в еврото в световен мащаб.

"Освен това, сега е по-изгодно да се спестява в долари, като най-стабилната валута, независимо от увеличението на лихвите", добавя инвестиционният съветник.

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

5-те най-използвани валути не са се променили през изтеклата година