Индийската рупия поскъпва спрямо долара в понеделник, като валутата се доближава до стойности, на които не се е задържала от близо година и половина, пише Reuters.

Причината за скока е проваленият опит на американския президент Доналд Тръмп да прекара своите планове за промени в системата на здравеопазването.

На този фон надеждите за повече реформи от страна на правителството на Нарендра Моди, които биха помогнали за привличането на повече чуждестранни инвестиции в азиатската страна, също помогнаха за скока.

"И глобални, и вътрешни фактори водят пазара днес", коментират от ръководството на компанията Geojit Financial Services.

По време на търговията индийската рупия се търгуваше на ниво от 65.0575, след като по-рано достигна стойност от 65.01 за долар. С това валутата отчита най-силното си ниво от октомври 2015 година.

Ралито на рупията обаче прати технологичните активи надолу, като само акциите на Tech Mahindra поевтиняха 2.2 на сто, а ценните книжа на HCL Technologies паднаха с 1.9 процента.

От началото на годината досега индийската рупия е скочила с 4.2 на сто.