Швейцарското правителство няма да получи ежегодния си превод от Швейцарската централна банка (SNB) за 2022 г., след като регулаторът прогнозира най-голямата си загуба в 116-годишната си история, съобщава Bloomberg. SNB очаква годишна загуба от около 132 млрд. франка (143 млрд. долара) за 2022 година, което е над пет пъти по-високо ниво спрямо предходния отчетен рекорд, показват предварителните данни на ведомството в понеделник.

Най-голямата част от тази сума, или 131 милиарда франка, произтича от поевтиняването на притежаваните чуждестранни валути, натрупани в резултат от продължилите десетилетие покупки с цел отслабване на швейцарската валута.

Позициите на банката в швейцарски франкове записаха загуба от около 1 милиард франка, докато банката е спечелила около 400 милиона франка от притежанията си на злато.

Можете да живеете в този град в Швейцария само с биткойни

Можете да живеете в този град в Швейцария само с биткойни

Множество търговци приемат биткойн, включително McDonald"s и различни художествени галерии

Това ще е едва вторият път, откакто ведомството бе създадено през 1906 г., в който банката ще трябва да пропусне ежегодния си превод към федералното правителство и кантоните, което ще принуди много от 26-те административни области на страната да променят своите планирани разходи. През 2021 г. финансовата институция направи плащания на стойност 6 млрд. франка.

Конференцията на финансовите ръководители на кантоните заяви пред SDA, че макар загубата да е "нещо, за което има съжаления", междинните печалби са предполагали такъв резултат. "Установен факт е, че печалбите на SNB варират силно и разпределението им не може да бъде взимано за даденост", посочват от организацията.

Частните акционери също няма да получат дивидента си за 2022 г. За разлика от други регулатори, SNB е публично търгувано акционерно дружество, като около половината от акциите се държат от институции от публичния сектор, а останалите - от компании и частни лица.

Окончателните данни се очакват на 6 март 2023 година.

Новата стратегия за развитие на Credit Suisse – кои са новите пазари на швейцарската банка

Новата стратегия за развитие на Credit Suisse – кои са новите пазари на швейцарската банка

"Географските" намерения на затъналата в скандали и загуби банка