За по-малко от пет месеца след въвеждането на митата върху вноса на алуминий и стомана администрацията на американския президент Доналд Тръмп е успяла да събере над 1,4 милиарда долара допълнителни приходи от налозите. Това става ясно от доклад, подготвен от членовете на Конгреса и цитиран от CNBC.

Според изчисленията между 23 март и 16 юли Вашингтон е събрал 1,1 милиарда долара приходи от митата върху стоманата и допълнително 344 милиона долара от тези върху алуминий.

Очакванията са в следващите месеци тези суми да нараснат, тъй като е възможно въвеждането на допълнителни налози и за друг държави.

Официално: САЩ наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС

Официално: САЩ наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС

Търговският секретар заяви, че преговорите с Брюксел ще продължат

В доклада се допълва, че общо за 2018 година в хазната могат да влязат допълнително 7,5 милиарда долара - 5,8 милиарда долара от митата върху стоманата и 1,7 милиарда долара от тези върху алуминия.

Тези сметки са направни на база на вноса за изминалата година. През 2017 година импортът на САЩ на възлиза на 29 милиарда долара за стоманата и 17,4 милиарда долара за алуминия.

Президентът Тръмп посочва, че наложените тарифи могат да имат допълнителна полза, като приходите от тях могат да бъдат използвани за намаляване на федералния дефицит, който през юли достига ниво от 77 милиарда долара.

"Заради митата ще имаме възможност за започнем да изплащаме големи суми от натрупания дълг от 21 трилиона долара", написа Тръмп в своя профил в Twitter през миналата седмица.

ЕС въведе мита за внос на стомана

ЕС въведе мита за внос на стомана

Те влизат в сила от утре