Стартирането на борсово търгувани спот биткойн фондове миналия месец отбеляза края на една от най-големите арбитражни сделки с криптовалута в кратката история на класа активи. Но скоро на хоризонта може да се появи друга възможност.

На 23 май Комисията за ценни книжа и борси е изправена пред крайния срок за одобряване или отхвърляне на заявление от VanEck за стартиране на ETF, който държи Ether, втората по големина криптовалута, с обща пазарна стойност от около 316 милиарда долара. Това е важно за други емитенти на фондове, които искат да стартират подобни фондове, включително ARK Investment Management и Hashdex.

Но вероятно, тази новина, е най-важна за притежателите на Grayscale Ethereum Trust, която има активи от 7,4 милиарда долара.

В момента тръстът се търгува като фонд от затворен тип, което означава, че пазарната му цена може да се отклонява значително от стойността на етера, който държи. В петък фондът се търгуваше с 12% отстъпка. Ако на фонда беше позволено да се преобразува в ETF, тази отстъпка щеше да се затвори бързо, осигурявайки на инвеститорите във фондовете печалба от 890 милиона долара.

Инвеститорите може да изпитват чувство на дежавю. Това е така, защото ситуацията изглежда почти точно повторение на случилото се по-рано тази година с инвеститорите в Grayscale Bitcoin Trust, който често се споменава с тикера GBTC. През януари SEC одобри заявления за спот биткойн ETF, като затвори отстъпката на Grayscale Bitcoin Trust и спечели милиарди долари на инвеститорите.

"Нашата цел в Grayscale винаги е била да водим нашите крипто продукти през четириетапен жизнен цикъл, подобно на този на GBTC, който завършва с включването на продукта като ETF на национална борса", каза говорителка на Grayscale в изявление.

Някои анализатори смятат, че SEC няма друг избор, освен да одобри преобразуването на Ethereum Trust.

Миналата година апелативен съд отмени отказа на SEC за преобразуването на Bitcoin Trust с аргумента, че агенцията не е представила обосновка защо е одобрила ETF, държащи биткойн фючърси, като отхвърля тези, които държат спот биткойн. SEC по подобен начин вече одобри Ether фючърсни ETF-и, като ProShares Ether Strategy.

"Докато SEC в миналото се отнасяше негативно към всички крипто ETF-и, комисията има ограничени възможности след загубата си през октомври 2023 г. срещу Grayscale по отношение на GBTC", пишат анализатори от фирмата за инвестиционни проучвания Capstone в бележка в петък. Анализаторите определиха 82% вероятност, че Ethereum Trust може да се конвертира до началото на юни.

Както при търговията с GBTC, търговията с Ethereum Trust не е без риск.

От една страна, освен ако не продадат Ether, инвеститорите ще бъдат изложени на волатилността на самата криптовалута от сега до май. SEC може също така да реши да третира Ether по различен начин, отколкото Bitcoin. Въпреки че агенцията каза, че биткойнът е стока, например, служителите на SEC не са толкова ясни относно това дали смятат, че етерът е ценна книга и какво би означавало това за потенциални спот етер ETF.

Освен това в крайна сметка беше необходим съдебен процес, за да може SEC да одобри биткойн ETF-те, процес, който продължи една година. Дори и тогава одобрението на биткойн ETF-ът се случи само на косъм. Председателят на SEC Гари Генслър застана на страната на републиканците, за да позволи на нея да продължи напред с 3 на 2 гласа.

Съдбата на заявленията за Ether ETF ще стане по-ясна през следващите месеци, тъй като агенцията дава обратна връзка на кандидатите. Но засега изглежда, че Grayscale Ethereum Trust може да бъде следващата голяма арбитражна търговия на крипто инвеститорите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на криптовалути на финансовите пазари.