Организацията на страните износителки на петрол намали отново прогнозата си за растежа на търсенето на черното злато тази година, цитирайки по-слабо от очакваното възстановяване в Индия и други азиатски страни. Картелът предупреди, че рисковете още са значими.

Организацията прогнозира средно търсене на петрол от 90,2 млн. барела дневно през 2020 г., което е с 400 хил. барела дневно по-малко от прогнозата, направена преди месец и отразява свиване от общо 9,5 млн. барела дневно за годината.

Според доклада търсенето в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще се увеличи със 100 хил. барела дневно, благодарение на по-малък от очаквания спад. Но извън ОИСР търсенето намалява с 500 хил. барела дневно. ОПЕК казва, че Азия ще продължи да задържа ниско търсенето и през първото полугодие на 2021 г. Така картелът прогнозира през 2021 г. търсенето да нарасне с 6,6 млн. барела дневно до средно 96,9 млн. барела дневно. Тази прогноза също е намалена с 400 хил. барела дневно.В понеделник Brent се търгува под $40 за барел, а цените намаляха с 40% от началото на годината.

Очаква се държавите от ОПЕК и техните партньори като Русия да се срещнат отново на 17 септември, за да обсъдят производството. До декември картелът постигна съгласие да намали добива със 7,7 млн. барела дневно.

По-рано този месец САЩ също намали прогнозата за 2021 г. с 500 хил. барела дневно заради очаквано по-слабо потребление в Китай.

Глобалното търсене на петрол ще се върне до предишното си ниво до три години

Глобалното търсене на петрол ще се върне до предишното си ниво до три години

Въздушният транспорт няма да се възстанови, докато не бъде пусната ефективна ваксина или лек за COVID-19, твърдят анализатори