Петролът се покачи във вторник, благодарение на надежди, че най-големите производители в света ще постигнат сделка за намаляване на производството. Поскъпването идва въпреки предупрежденията на анализатори, че съкращения на добива няма да помогнат с намаленото заради кризата търсене, пише Reuters.

Европейският сорт Brent поскъпна с 1,35% до $33,92 тази сутрин, а американският еквивалент WTI напредна с 1,55% до $26,81. От началото на годината цените им все пак са с около 50% по-ниски.

Основните производители в света, включително Саудитска Арабия и Русия, най-вероятно ще постигнат съгласие за намаляване на добива по време на виртуална среща в четвъртък. Източници на агенцията обаче посочват, че Москва и Рияд ще изискат и САЩ да предприеме подобни стъпки.

Ще влезе ли САЩ в петролната война?

Ще влезе ли САЩ в петролната война?

ОПЕК и съюзниците й имат условие, за да намалят производството на петрол

Заплахата от тежка рецесия обаче продължава да виси над пазара. Пандемията спря голяма част от икономическата активност, след като половината от населението по света е под някаква форма на ограничителни мерки. Capital Economics прогнозират, че цената ще остане около настоящите нива до съживяване на икономиката.