Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че ОПЕК не е поискала от американските производители на петрол да намалят продукцията си за стабилизиране на цените, които бяха силно засегнати от икономическия спад вследствие от пандемията от коронавирус, предава Reuters.

Тръмп каза, че така или иначе производството на нефт в САЩ вече е спаднало.

"Мисля, че се случва автоматично, но все още никой не ми е задавал този въпрос, за да видим какво ще се случи", каза той.

Големите производители на петрол, включително Саудитска Арабия и Русия, вероятно ще се споразумеят да намалят производството на срещата си в четвъртък, но само ако Съединените щати се присъединят към усилията, според източници на изданието. "Без САЩ няма сделка", казва един от тях.

Тръмп не харесва ниските цени на петрола и заплашва с ответни мерки

Тръмп не харесва ниските цени на петрола и заплашва с ответни мерки

Напрежението продължава да расте, а цените на петрола падат още повече

Търсенето на петрол в световен мащаб е спаднало с приблизително 30%, или около 30 милиона барела на ден, тъй като пандемията от коронавирусът спира световната икономика, в същото време Саудитска Арабия и Русия наводняват пазарите с допълнителна продукция и предлагане.

Това беше основен проблем за икономиката на Съединените щати, която е най-големия производител в световен мащаб на петрол и газ.

Няколко американски компании вече са намалили производството си поради спада на цените на петрола.

Миналата седмица Организацията на страните износители на петрол и техните съюзници, включително Русия, започнаха да дават знаци, че ще намалят производството, но имат условие - искат да участват и други държави, като Съединените щати.

Русия и Саудитска Арабия са "много, много близо" до слагането на край на петролната война

Русия и Саудитска Арабия са "много, много близо" до слагането на край на петролната война

Преговарящи от двете страни трябваше да се срещнат в понеделник, но вероятно разговорите ще бъдат отложени за вторник

Дискусиите между членове на ОПЕК + започнаха, след като Тръмп оказа натиск върху Рияд и Москва да сключат сделка.

Миналата седмица Тръмп заяви, че не е направил никакви отстъпки и не е съгласен с намаляване на производството в САЩ. Обикновено всяко координирано решение на американските производители на петрол да намалят продукцията, за да повишат цените, би нарушило антитръстовите закони в САЩ.

Но ако са ръководени от правителството, подобни усилия биха могли да бъдат законни, според Барбара Сикалидес, експерт по антитръстовото законодателство в LLP Pepper Hamilton.

Намаляване на производството

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че намалената продукция на ОПЕК + може да бъде с около 10 милиона барела дневно, или около 10% от световната продукция.

Анонимни източници от правителството и от индустрията обаче, заявиха, че това може да не е е достатъчно за стабилността на световните пазари на петрол, имайки предвид слабото търсене.