Настоящата 2022 година се развива като истински кошмар за инвеститорите на фондовите пазари. След масивно рали през 2020-а и 2021-а, тази година S&P 500 вече намалява с 10%. Според Питър Шиф - главен изпълнителен директор и глобален стратег в Euro Pacific Capital, най-лошото тепърва предстои.

"Акциите в САЩ, които повечето хора притежават, са тези, които ще паднат най-много", казва Шиф в скорошно интервю с Мегин Кели. "Това са надценените технологични акции от типа импулс, които всеки притежава." Той добавя, че тези видове акции "бяха надути по време на балона" и "ще се сринат, когато въздухът излезе от този балон". Положително, Шиф предоставя няколко идеи за това как инвеститорите могат да се подготвят за привидно неизбежен спад.

Компании, устойчиви на рецесия

Вместо да преследва вълнуващите технологични имена с висока инерция, Шиф предлага на инвеститорите да разгледат устойчиви на рецесия бизнеси, особено ако плащат надежден пасивен доход под формата на дивидент. Той казва, че инвеститорите трябва да обмислят активи, които "продават продукти и услуги, които потребителите трябва да купят, а не само това, което искат да купят". Причината е проста: с буйната инфлация, продуктите, от които се нуждаят потребителите, ще станат толкова скъпи, че няма да им останат пари да купуват нещата, които искат.

"Искате да притежавате компаниите, които продават нещата, които хората трябва да купят, и те могат да вдигат цените и да плащат печалбите си на своите акционери под формата на дивиденти." Храната и тютюнът са добри примери, според Шиф. Хората трябва да ядат, независимо какво се случва, а освен хранителните компании, много сектори подкрепят отглеждането и преработката на това, което се озовава в нашите чинии.

Междувременно търсенето на цигари е силно нееластично, което означава, че големите промени в цените предизвикват само малки промени в търсенето - и това търсене до голяма степен е имунизирано срещу икономически шокове. Шиф влага парите си там, където му е устата. Според последното подаване на Euro Pacific 13F, третият по големина холдинг е цигареният гигант British American Tobacco (BTI). Неговият четвърти по големина холдинг е Philip Morris International (PM), друг крал на тютюна.

Питър Шиф: Любимите акции на масовия инвеститор ще загубят най-много

Питър Шиф: Любимите акции на масовия инвеститор ще загубят най-много

Инвеститорът, предрекъл кредитния балон от 2008 годин, отново бие камбаната

И двете компании плащат щедри дивиденти: British American Tobacco дава невероятните 6,8%, докато Phillip Morris осигурява годишна доходност от 4,8%. Въпреки че Шиф не притежава огромни дялове в хранителни компании, петият по големина холдинг в Euro Pacific е производителът на торове Nutrien (NTR).

Nutrien не може да се похвали с висока дивидентна доходност. Но като един от най-големите доставчици на суровини и услуги в света, компанията е позиционирана стабилно, дори ако икономиката навлезе в голяма рецесия. Вече можете да видите устойчивостта на тези бизнеси. Докато индексите на широкия пазар претърпяха загуби през 2022 г., акциите на British American, Philip Morris и Nutrien се представят добре до днес.

Скъпоценни метали

Бушуващата инфлация привлече много внимание към благородните метали. А войната между Русия и Украйна даде на инвеститорите още една причина да проверят сектора. В края на краищата, благородните метали като златото и среброто са известни с това, че са активи за безопасно убежище: по време на криза хората държат благородни метали, за да защитят богатството си. Шиф също обича златото. Той го вижда по-скоро като средство за съхранение на стойност, отколкото като инвестиция.

"Вие държите на златото, за да запазите стойността, защото то не надхвърля възвръщаемостта на активи като акции или недвижими имоти."

Шиф обяснява, че през 1971 г. светът премина от златен стандарт към фиат стандарт.

Засега щатският долар е резервната валута, но с огромното печатане на пари и огромни търговски и бюджетни дефицити този статут може да не е валиден още дълго.

"Златото и среброто ще бъдат големи победители при парично нулиране, при което доларът вече не е резервна валута, защото когато доларът изчезне, златото ще се върне обратно."

Двата най-големи холдинга в Euro Pacific Asset Management са златодобивни компании: Barrick Gold (GOLD) и Newmont (NEM). Тези две компании осигуряват солидна възвръщаемост, тъй като жълтият метал се завръща през 2022 г. До момента акциите на Barrick Gold и Newmont са нараснали съответно с впечатляващите 30% и 26%.