След изключително волатилна седмица, американските фондови пазари започват новата с нов спад. Индексът Dow Jones Industrial Average загуби нови 300 пункта само за една нощ, последван и от спад при S&P 500 и Nasdaq.

Целият пазар на акции се обагри в червено в края на миналата седмица, след като Централната банка на САЩ обяви увеличение на основната лихва с 0.5% - скок, невиждан от 22 години насам. Това решение е ясен сигнал, че ерата на евтините пари приключва и след "златните" за инвеститори 2020-а и 2021-а, 2022-а е все по-вероятно да се окаже "кървава".

На такова мнение е Питър Шиф, главен мениджър на Euro Pacific Capital и опитен брокер: "Американските акции, които по-голяма част от хората притежават, ще бъдат тези, които ще поевтинеят най-много", казва той в последното си интервю, цитиран от MoneyWise.

Питър Шиф: Инфлацията идва

Питър Шиф: Инфлацията идва

Цените растат по-бързо от официалната инфлация, смята финансистът

Той е човекът, който предупреди за кредитния балон през 2008 година, довел до финансова и икономическа криза. По думите му сега тези акции са "напомпани по време на балона" и "ще се спукат, когато въздухът излезе от балона". 

Инвеститорът има предвид дългогодишната политика на централните банки не само в САЩ на поддържане на евтини пари през ниска основна лихва. Обръщането на тази политика и постепенното увеличаване на лихвата се очаква да подейства негативно на пазарите в краткосрочен план, особено на онези акции, които през последните години станаха любими на малките инвеститори.

Според Питър Шиф вместо да търгуват силно волатилните технологични акции в преследване на висока печалба, е по-добре инвеститорите да купуват ценни книжа на компании от бизнеси, защитени от рецесия - такива, които "продават продукти и услуги, които потребителите трябва да купят, а не искат да купят".