Много хора са любители на така наречената "теория на конспирацията". А според една такава привидната война между Русия и Саудитска Арабия може да е добре дирижирана маневра между двете страни на петролните пазари.

Какво гласи тя?

Привидно двете страни излязоха от споразумение помежду си и стартираха ценова война. И докато се смята, че и двете страни ще загубят от нея, да се вгледаме по-внимателно в точния момент, когато тя се случи.

Помните ли бившият министър на енергетиката на Саудитска Арабия, чиято цел беше да наводни петролния пазар, да смъкне цената на петрола и да доведе до фалит шистовите производители в САЩ? Малко преди успеха на тази стратегия обаче моментните политически проблеми за Саудитска Арабия доведоха до неговата смяна и тотална промяна на политиката - към по-скъп петрол.

Как стоят нещата в момента?

В момента обаче, в среда на коронавирусна пандемия, за всички е ясно, че световната икономика ще се забави и търсенето на петрол ще спадне. При това най-вероятно ще се задържи дълго време. И вместо продължителен спад до определено дъно, дали не е един по-добър вариант да се премине всичко това с едно шоково поевтиняване? Поевтиняване, което не се очаква от никой. Спад, в който няма да успеят да се включат спекулантите по пътя надолу, които дълго време после да натискат цената на "черното злато". Загуба, която може да постави пазарните участници само в една позиция - да купуват в даден момент.

Шоково поевтиняване, което освен да приключи евентуално по-бързо, но и да постигне една много по-важна цел - да изкара от пазара щатските шистови производители, които са крайно задлъжнели, но успяват да функционират при нива на петрола над 35 долара. Които могат лесно да изпаднат в ситуация на "домино ефект" на кредитните пазари, при и без това лошото състояние на цялата система заради коронавируса и факта, че търсенето и предлагането е блокирано.

Да, страданието за Русия и Саудитска Арабия ще е сериозно. И да, цената на петрола ще се задържи известно време при ниски нива, докато и ако пандемията бъде решена като проблем. Но така или иначе цената на петрола щеше най-вероятно да пада, макар и бавно през това време, така че защо двете страни да не решат най-големия си проблем - сериозната доминация на САЩ като производител, благодарение на шистовите компании.

С едно дирижирано и бързо шоково поевтиняване на петрола (от 30% за ден), което да стартира с привидна игра на сърдене между двете страни. Временна болка, която да изкара шистовите производители от играта, които иначе няма как да бъдат контролирани по никакъв начин.

Whiting Group вече падна, а "верижната реакция" се очаква да бъде задействана изключително бързо след това.

Цикълът на връзка между цената на петрола и броя на шистовите платформи е ясно изразен. Броят на платформите беше около 2 000, когато цената на петрола се движеше високо през 2014 г. Тогава цената се понижи, а платформите паднаха до около 400 в средата на 2016-та година. Към края на януари тази година, в САЩ работиха 790 платформи, спрямо 1045 година по-рано. Сега обаче, с намаляването в цената на петрола, броя им най-вероятно отново рязко ще се понижи.

Ниската цена на петрола е основната причина за това компанията МсDеrmоtt Іntеrnаtіоnаl, доставчик на услуги за строителство на нефт и газ, основана през 1923-та година, да подаде молба за защита от фалит през януари на тази година. Акциите на компанията, които се търгуваха при 26 долара в началото на 2018-та година, приключиха при 70 цента на 21-ви януари, когато търговията с тях бе спряна.

И останалите шистови производители търпят загуби, като акциите на Noble например, поевтиняха с 90% за по-малко от две години. През 2008-ма година енергийния сектор представляваше 13% от общата пазарна капитализация на широкия щатски индекс S&P 500, докато към днешна дата е с тегло от под 4%.

И когато пандемията започне да отшумява, шистовите производители са фалирали, или по-слабите звена от тях и на пазара са оцелели само най-силните, двете страни (Саудитска Арабия и Русия), могат бързо да намерят решение на разногласията си и да върнат цената на петрола в желания от тях коридор - да кажем около 40-45 долара, който да е достатъчно висок, за да печелят и достатъчно нисък, за да не стимулират отново шистовия бум, който най-вероятно никога няма да е същия, както преди няколко години.

През седмицата президентът на САЩ Доналд Тръмп увери, че е говорил с лидерите на двете страни и те обещават до дни да решат конфликта си. Но пазарите започнаха да се съмняват. Какво ще стане, предстои да видим.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции и суровини.