Една от най-мащабните схеми за кражба на криптовалута с произход Мианмар е разкрита, предават световните агенции, цитирайки разследване на Chainalysis. В измамата за период от близо две години са били откраднати над $100 милиона.

По-голямата част от проследените $100 милиона в криптовалута са се търгували в блокчейна Tron, който се превърна в една от най-големите мрежи в индустрията, предлагаща ниски такси за транзакции.

Измамата е включвала установяване на доверие с бъдещите жертви онлайн, често чрез фалшиви романтични връзки и манипулирането им да инвестират в измамни схеми.

Разследват една от най-големите крипто борси в света

Разследват една от най-големите крипто борси в света

Третата по големина в света борса за фючърси върху криптовалути е под прицела на властите

Плащанията са били извършвани с USDT токени, като се твърди, че средствата са били насочвани към компания, разположена в известен комплекс за трафик на хора, наречен KK Park, намиращ се в източната част на Мианмар. Новината поражда опасения относно злоупотребата с Tether (USDT) токени за незаконни дейности.

Това разкритие подчертава уязвимостта на токените Tether за използване за престъпни цели. Tether, която управлява активи на стойност около $100 милиарда, е подложена на критики за липсата на прозрачност по отношение на резервите от токени, което допълнително подхранва опасенията за предотвратяване на злоупотреби.

Нараства натискът върху Tether да въведе по-строги мерки за предотвратяване на използването на токени от злонамерени участници. Службата на ООН по наркотиците и престъпността предупреди за използването на Tether в Югоизточна Азия от перачи на пари и измамници.

Разследването подчертава и по-широките опасения относно ролята на криптовалутата за улесняване на незаконни дейности. То посочва случай, при който китайска компания е натрупала над $100 милиона в криптовалута, повдигайки въпроси за потенциала за експлоатация на анонимността и бързите трансакции.

Чък Норис подкрепи тази крипто схема... и вложителите "изгоряха" с 1,3 милиарда долара

Чък Норис подкрепи тази крипто схема... и вложителите "изгоряха" с 1,3 милиарда долара

HyperVerse имаше фалшив бизнес модел, фалшиви инфлуенсъри и... фалшив директор