Американският долар поевтиня срещу японската йена във вторник, а фючърсите на щатските пазари изтриха част от постигнатия вчера ръст, показвайки, че инвеститорите остават притеснени относно икономическия шок, причинен от пандемията, пише Reuters.

Британският паунд успя да възстанови част от загубите срещу зелената валута, но настроенията около Великобритания и валутата ѝ остават крехки, след като премиерът Борис Джонсън бе преместен в интензивно отделение заради влошаване на симпомите му, причинени от Covid-19.

Йената получи подкрепа срещу основните валути, след като японският премиер Шинцо Абе представи пакет от фискални стимули на стойност почти $1 трлн. Трейдъри предупреждават, че бъдещо поскъпване на йената може да е ограничено, тъй като Абе обяви и извънредно положение в Токио и други части на Страната на изгряващото слънце, за да забави броя на новите инфекции.

Инвеститорите търсят знак за пика на пандемията, но някои анализатори предупреждават за волатилност заради непредвидимата природа на непознатия досега вирус.

"Знаците за забавяне на разпространението на заразата дадоха подкрепа на пазарите, но реалността е, че не можем да сме сигурни. Затова е и нормално доларът да поевтинее", казва Такуя Канда, генерален мениджър на подразделението за проучвания в Gaitame.com Research Institute в Токио.

Доларът пада с 0,32% до 108,8 йени. Срещу еврото зелената валута се покачи минимално до 1,0805. Паундът се покачва с 0,17% до $1,2294 след 0,3% спад в понеделник. Срещу еврото британската валута задържа нива от 88,13 пенса.