Разликата в представянето на основните американски пазарни индекси през тази годината се разширява до най-широкото си ниво от десетилетие, пише The Wall Street Journal.

Поскъпването на акциите на технологичните компании помогна на Nasdaq Composite да се изкачи с 12% през 2020 г., докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изгуби 8,8% за същия период. S&P 500 е между тях със загуба от 3,5%.

Предимството на Nasdaq пред Dow и S&P 500 е най-голямото от 1983 г. Разликата между S&P 500 и Dow пък е най-голямата от 2002 г., когато индексът на сините чипове имаше предимство.

Едно обяснение за разликата: редица акции, които през тази година поскъпнаха, имат твърде голямо влияние върху Nasdaq и S&P 500. Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet и Facebook отговарят за 40% от Nasdaq и 20% от S&P 500. От тези компании само Apple и Microsoft са в Dow.

Разликите между тях са още едно предизвикателство пред инвеститорите, които се опитват да разберат какво се случва и какво следва след историческата волатилност на пазарите. Оценяването на отделните акции стана по-трудно, след като пандемията практически сложи прът в колелата на икономиката, а редица компании изтеглиха прогнозите си за 2020 г.

Макар че икономическите данни от последните седмици показват подобрение, множество инвеститори очакват възстановяването да бъде неравно и се готвят за още турбуленция с идването на президентските избори в САЩ.

Отдавна S&P 500 се смята за най-широкият показател, като отговаря за 80% от пазарната капитализация на американските пазари. Dow, от друга страна, е съставен от едва 30 акции, а тежестта на отделните компании се определя на база цена, а не пазарна стойност. А Nasdaq се смята за показател на технологичните компании.

След като работата от вкъщи стана по-разпространена заради мерките срещу вируса, дигиталните тенденции, които бяха започнали преди това, записаха ускорение, което бе в полза на големите технологични акции. Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook поскъпнаха тази година, водени от 47% ръст при Amazon. Останалите индустрии не могат да се похвалят с подобен ръст.