Златото умерено поскъпва в петък сутринта, търгувайки се малко под 1810 долара за тройунция, става ясно от данните за днешната търговията. Отслабването на щатския долар подкрепя цената на благородния метал.

Към 9:30 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна със 5,80 долара, или с 0,32%, до 1807,30 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1794,35 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто се покачи с 1,06% до 23,492 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) се понижи с 0,22%, до 104,54 пункта. Отслабването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Пазарите очакват с нетърпение срещата на Федералния резерв на САЩ следващата седмица. В същото време повечето анализатори очакват регулаторът да забави повишаването на основния лихвен процент. Силната статистика за пазара на труда подкрепи тези очаквания, въпреки че инфлацията в САЩ от началото на годината не е паднала под 7,5% при целево ниво на регуратора от 2%

Според CME Group 79% от експертите очакват Фед да повиши лихвения процент с 50 базисни пункта, до 4,25 - 4,5% годишно. Преди това американската централна банка повиши базовата лихва със 75 базисни пункта четири пъти подред.

Световните централни банки повишават лихвите в опит да ограничат високата инфлация. В същото време това засилва страховете от рецесия в световната икономика.

Златото е особено чувствително към сигналите за паричната политика на Фед, тъй като тя се отразява върху курса на долара, което се влияе върху търсенето и цената на жълтия метал.