Цената на златото леко спадна във вторник сутринта в очакване речта на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ Джеръм Пауъл пред Долната камара на  Конгреса.

Данните от търговията към показват намаляване на цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк с 0,1% или с 1,7 долара до 1 781,1 долара за тройунция.

В същото време сребърните фючърси за юли поевтиняват с 0,55% до 25,883 долара за унция.

Търговците очакват сигнали от Пауъл за по-нататъшните ходове на американския паричен регулатор, докато Фед съобщи по-рано за възможно повишаване на лихвата по рефинансиране по-рано от очакваното.

При традиционното укрепването на долара след подобни сигнали цените на металите и другите стокови активи спадат. В същото време анализаторите смятат, че засилването на американската валута, наблюдавано след последното заседание на Фед, няма да продължи дълго и това ще даде тласък за по-нататъшен растеж на златните котировки.

Ралито на доларовия индекс натисна стойността на злато миналата седмица, но нарастването на долара вече е зад гърба ни. Ако сме прави за отслабването на долара тази седмица, това би било добра причина за поскъпването на златото, смята старши партньорът на Altavest Майкъл Армбрустър, цитиран от Market Watch.