Турската лира поевтиня с повече от 2% и достигна до нов най-нисък годишен рекордно спрямо долара, предава Reuters. Причината са опасенията на пазара, че Централната банка може да повиши лихвените проценти тази седмица с по-малко от очакваното.

Тази година турската лирата вече е загубила цели 30% от стойността си

Централната банка на Турция се очаква да повиши основния лихвен процент с 500 базисни пункта до 20% тази седмица, изпълнявайки обещанието си за по-нататъшно затягане на лихвения процент с цел ограничаване на инфлацията, която отново ще се повиши.

Турски експерти коментират, че лихвеният процент ще бъде повишен до около 16,50-17,0%. Централната банка ще обяви решението си за лихвените проценти в четвъртък, 20 юли.

Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно

Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно

Преди нея е само аржентинското песо

През юни Централната банка на Турция повиши основния лихвен процент с 650 базисни пункта до 15%, като обеща да продължи затягането, докато не настъпи значително подобрение в перспективите за инфлацията.

Снимка 624003

Източник: EPA/БГНЕС

Инфлация и лихви

Годишната инфлация в Турция се покачи до 24-годишен връх от 85,51% през октомври миналата година, главно поради обезценяването на лирата заради политиката на Ердоган на ниски лихвени проценти.

Повишаването на лихвения процент и ястребовият тон бяха най-силните сигнали за обрат след годините на разхлабена политика при президента Реджеп Тайип Ердоган, който даваше приоритет на растежа и инвестициите.

Според икономисти, влиянието на Ердоган върху Централната банка ограничава докъде може да стигне тя в затягането на политиката. Реалните лихвени проценти са силно отрицателни.

Как финансовите пазари реагираха на победата на Ердоган

Как финансовите пазари реагираха на победата на Ердоган

За Турция резултатът не беше особено изненадващ