Турция вероятно ще намали за осми пореден път лихвите през тази година, което показва, че централната банка все още не се притеснява от резкия спад на лирата. За финансовата институция по-важната цел остава да направи кредитирането по-достъпно, за да смекчи икономическия спад в резултат на епидемията.

Начело с Мурат Уйсал централната банка въведе по-големи намаления на лихвите от очакваното след встъпването му в длъжност през юли миналата година. Докато сега много икономисти очакват основната лихва да бъде свалена с половин процентен пункт до 9,35%, анкета на Bloomberg говори за възможно по-значително намаление.

"Турската централна банка е приклещена между забавящата се икономика и сриващата се валута. Намаляване на лихвите ще помогне на първата, но рискува допълнително дестабилизиране на втората", казва Зиад Дауд.

Турция повишава митата си заради COVID-19

Най-големият експортен пазар за България извън ЕС повишава митата си заради COVID-19

Ставките ще бъдат увеличени с между 2,3 и 45% за различни категории продукти

При предишното си заседание през март финансовата институция понижи реалните лихви, изчистени от инфлацията, до най-ниските в света.

Междувременно през миналия месец инфлацията в страната отчете спад за първи път от октомври, достигайки годишно ниво от 11,9% в резултат на ниските цени на петрола.

От своя страна лирата е с близо 15% по-евтина спрямо щатския долар от началото на годината, като в сряда се търгува за 6,9762 лири за долар по време на ранната търговия в Азия.

Турция доближи реалните лихви до най-ниските в света като спешна мярка срещу епидемията

Турция доближи реалните лихви до най-ниските в света като спешна мярка срещу епидемията

Централната банка свали референтната лихва с цял процентен пункт