Поне този път явно всички са на едно мнение: голяма част от пазара изглежда като да е в балон, пише The Wall Street Journal.

Акциите на губещи компании като GameStop и AMC растат експоненциално благодарение на армия от ритейл инвеститори. Употребата на опции се покачва значително, а цените на bitcoin са близо до рекорден връх. Бизнесите се втурват да продават акции, за да се възползват от ситуацията.

Според редица наблюдатели американските акции са надценени и достигат нивата от 2000 г. по време на дотком бума. Трябва да отбележим, че сами по себе си високите цени не означават, че ралито е към своя край. Историята ни е показала, че пазарите често успяват да се изкачат далеч повече, отколкото се смята за възможно.

А и през последните дни широкият пазар леко спада, като S&P 500 изтри 3,3% миналата седмица. Така изглежда, че балоните са по-скоро при шепа индивидуални акции, а не при цели индекси.

Пред теорията, че целият пазар е твърде високо оценен има и по-голям проблем: простата математика. Лихвите са на дъното, а в САЩ се очакват още икономически стимули. Така инвеститорите са възнаградени богато, когато наливат пари в по-рискови активи. Нещо повече, в много случаи печалбите на компаниите се задържат на добри нива, въпреки пандемията.

Тази комбинация от фактори повдига настроението на инвеститорите. Сред големите играчи оптимизмът за бъдещ ръст на цените на акциите е на 3-годишен връх, според скорошно изследване на Bank of America сред 194 мениджъри, които управляват активи на стойност $561 млрд. В същото време нивото на кеша в портфолиата — обикновено като индикатор и защита срещу спад на пазарите — е на най-ниското ниво от май 2013 г.

Инвеститорите все пак се опитват да идентифицират какво може да накара балоните при индивидуалните акции да се спукат и дали това би засегнало по-широкия пазар. През следващата седмица инвеститорите ще получат нови данни за производствения сектор, за заетостта, както и ще научат резултатите на Amazon и Google.

Джеръми Грантъм, съосновател на Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co., който успешно прогнозира колапса през 2000 и 2008 г., още от миналата година твърди, че пазарът е твърде нагорещен. И посочва, че ситуацията отговаря напълно на тази от спукването на предходните балон. Но признава, че да уцелиш върха на пазара е трудно.

"Знаем, че всеки балон е различен и, с помощта на новите трейдинг платформи и интернет, този може да постави нови рекорди", казва той.

Грантъм не е единственият, който се притеснява. Почти 90% от общо 627 професионалиста, участвали в изследване на Deutsche Bank, смятат, че поне част от пазара е в балон. Търсенията в Google за "балон на финансовите пазари" достига исторически връх през януари.

Джери Браакман, главен инвестиционен директор във First American Trust, казва, че компанията му постепенно намалява експозицията си към американските пазари и насочва парите си другаде.

Въпреки че са притеснени, анализатори и инвеститори не са изненадани от случващото се, основно заради политиката на Фед, оптимизма покрай отварянето на икономиките и стимулите. Ниската възвращаемост от останалите активи пък не оставя много възможности на инвеститорите. И към всичко това трябва да добавим и че все повече ритейл инвеститори влизат на пазарите.

Компаниите пък бързат да се възползват. Само от началото на годината е имало 24 първоначални публични предлагания, чрез които са набрани $13,4 млрд. Броят на осъществените IPO расте с 300% спрямо същия период на миналата година. 91 борсови дебюта са направени и чрез SPAC компании, като са събрани около $25 млрд. Общо 111 американски компани пък са предложили допълнителни акции — двойно спрямо миналата година.

Обикновено подобна завишена активност кара големите мениджъри да се отдръпнат от акциите.

Най-популярният метод за оценка — съотношението цена към печалба — също подсказва, че пазарът е скъп. В момента S&P 500 се търгува при 22 пъти прогнозираните печалби през следващите 12 месеца — не особено далеч от записаните 25 пъти през 2000 г., точно преди дотком балонът да се спука. Но и това е само една част от картината и тя изглежда по-малко притеснителна, когато се сетим отново за ниските лихви.

В крайна сметка има едно обяснение защо големите инвеститори не се отдръпват значително. "Виждали сме го в миналото — ако смятате, че се намираме в балон и продадете твърде рано, това е скъпа грешка" казва Браакман.