Европейските регулатори насочиха своята сила, за да се изправят срещу бича с претрупването на кабели. Едно голямо неудобство за крайните потребители може най-накрая ще остане завинаги в историята за сметка на универсален порт за зареждане, съобщава CNN Business. Припомняме, че според решението на евродепутатите от миналата седмица, всички мобилни устройства, продавани на територията на Европейския съюз, трябва да предлагат универсално зарядно устройство. И да, това се отнася и за Apple.

Въпросната идея се обсъжда в различните съдилища на ЕС от близо десетилетие, подчертавайки най-вече ползите върху екологията и удобството за клиентите. Очаквано, европейските планове обаче предизвикват силна негативна реакция от страна на Apple, която намеква, че промяната ще задуши иновациите.

До известна степен наистина не  емного редно правителствата да се намесват в дизайна на технологични продукти по очевидни причини. Продуктите на Apple са иновативни и различни. В същото време обаче компанията е виновна за производството на наистина вбесяващ брой кабели за зареждане, които работят само за едно или няколко устройства.

Наистина е ужасно да сте собственик на iPhone, който също така притежава Kindle и носи часовник Garmin. Това са три кабела, които опаковате за пътуването си през уикенда. Всъщност четири, ако вземете и лаптопа си. Така е от доста време и никой не го харесва.

Всичко това обаче вероятно ще се промени и то съвсем скоро.

Брюксел пак опитва да наложи общо зарядно устройство

Брюксел пак опитва да наложи общо зарядно устройство

ЕК предлага зарядните да отпаднат от кутиите, с което да се намали натрупването на отпадъци

Европейският съюз предприе необичайна стъпка за намаляване на претрупването на кабели, като изисква от Apple и други производители на смартфони да поддържат единен общ стандарт за зареждане на мобилни устройства още от есента на 2024 година. 

Съгласно европейското законодателството, почти всички ваши ежедневни устройства, които се презареждат чрез кабел - телефони, таблети, електронни четци, слушалки, камери, преносими високоговорители и т.н. - ще трябва да бъдат оборудвани с порт, известен като USB-C.

Това не е чак толкова голяма изненада. Apple се подготвя за края на своя специален Lightning конектор от известно време насам. Компанията вече използва стандарта USB-C в някои от своите Mac устройства и в някои модели iPad и според различни съобщения тества и модели на iPhone, които да заменят порта Lightning.

И все пак новият закон може да предизвика "пожар" сред дизайнерите на Apple, които ще трябва да преминат изцяло към USB-C и потенциално най-накрая "да убият" Lightning завинаги.

Вероятно си мислите, най-накрая! Един кабел за зареждане за всичките ми неща! Чудесно!

Всички имаме онази кутия за обувки, пълна с всякакъв вид кабели с изключение на този, който ни трябва. Но решението на ЕС е закъсняло с около десетилетие, коментират някои екоексперти. Щетите за околната среда вече са нанесени. Всички вече сме си купили допълнителните зарядни устройства Apple Lightning, за да си гарантираме, че никога няма да оставим без живот нашите iPhone и AirPod.

Междувременно, през есента на 2023 година на пазара ще излезе iPhone 15. И почти сигурно той ще бъде с USB-C порт.

Едно общо зарядно устройство ще може да захранва от iPhone до лаптоп

Едно общо зарядно устройство ще може да захранва от iPhone до лаптоп

USB Type-C ще бъде универсалният порт за зареждане