Първите успешно реализирани достави с дрон до адрес на даден човек бяха направени в Австралия. Услугата за иновационното доставяне отнема години, през които се тества, за да може най-накрая дрон да извърши успешен полет по определен маршрут.

Предприятието Wing, притежавано от компанията майка на Google - Alphabet, ще доставя храна, кафе и лекарства с дрон до близо 100 адреса в Канбера, пише BBC.

Тестовете за операциите по доставяне започват през 2014 година. Проблем обаче се оказва шумът, който издават летателните апарати, тъй като много жители се оплакват от него.

От Wing казват, че обратната връзка, която са получавали по време на пробите, е много ценна за тях и приканват гражданите да продължават да споделят своето мнение.

Австралийските авиационни служби са разрешили на компанията да извършва доставките, след като са се уверили в неговата безопасност и са видели оперативните планове. Заключението е, че дроновете не представляват опасност за жителите.

Летателните апарати транспортират малки пакети, закачени с връзка, като ги оставят в градината на получателя чрез нея без да кацат. Одобрението на авиационните служби обаче има ограничение.

Дроновете могат да доставят през делничните дни, но през уикенда не могат да извършват операции преди 8 часа сутринта. Освен това им е забранено да прелитат над главни пътища или големи тълпи от хора

Това е заради оплакванията на жителите на Канбера, които твърдят, че шумът от дроновете е непоносим. В отговор на оплакването, от Wing са казали, че разработват по-тихи устройства.