Групата "Електрохолд", която в края на април обедини под едно име дружествата на ЧЕЗ в България, ще инвестира по 100 милиона лева годишно в българската електроенергия. Това заяви изпълнителният директор на "Електрохолд" Карел Крал. Той гостува в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Благодарение на това, че нашата компания-майка е силна финансова група, аз мога да потвърдя, че намерението ни е да продължим с инвестиционната програма, която предвижда около 100 милиона лева годишно в българската електропреносна мрежа", заяви Карел Крал.

Електрохолд е новото име на ЧЕЗ в България

Електрохолд е новото име на ЧЕЗ в България

Операторът на електроразпределителната мрежа ще се казва Електроразпределителни мрежи Запад

От "Електрохолд" планират освен развитие са традиционната електроснабдителна мрежа, да развиват и т. нар. "мрежа на бъдещето". Тоест, компанията ще заложи на дигитализация и автоматизация.

"Мрежата трябва да е готова за бъдещето, за т. нар. "зелена сделка". Това означава развитие на възобновяемите енергийни източници", както и електрификацията на транспорта чрез зарядните за коли", подчерта Крал.

Изпълнителният директор на "Електрохолд" коментира и прогнозите за предстоящо увеличение на цената на електроенергията у нас.

"Това е изцяло в ръцете на регулатора и зависи от това на каква цена ние ще купуваме от производителя", заяви Карел Крал.

Той допълни, че към момента "би било чудо" ако цената на електроенергията за битовия потребител бъде намалена. Най-общо казано причините за това са енергийната криза и инфлацията.

Електрохолд готви експанзия в съседни на България държави

Електрохолд готви експанзия в съседни на България държави

Компанията влага 300 милиона лева в дигитализация до 2023 г.